• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Bild från operation Klöver 2020. Totalt har ungefär 40 miljoner beslagtagits i årets myndighetsgemensamma insats som gjorts. Foto: SVT

46 bilar, klockor och golfklubbor – 40 miljoner in under bredsida mot kriminella

Uppdaterad
Publicerad

14 myndigheter med polisen i spetsen slog under fem dagar till mot misstänkt kriminell verksamhet. Operationen döptes till Klöver – och över 40 miljoner kronor håvades in.

Klöver-operationerna i Helsingborg inleddes 2019 och har under årens lopp vuxit. Under fem dagar i september och oktober i år var rekordmånga myndigheter med – 14 stycken.

– Att så många myndigheter samarbetar gör att vi kan gå in med större bredd och leta efter olagligheter. Och det är det viktigaste av allt, säger Karim Ottosson, chef för polisen i Helsingborg.

Mottot för Klöver är att ”gå efter pengarna” i kriminell sektor.

Över 40 miljoner kronor

Den här gången drogs preliminärt 40,8 miljoner kronor in på olika sätt. Det kan handla om böter, återkrav, stoppade utbetalningar, felaktig konkurrens inom olika näringsgrenar och fel användning av bidragssystemet.

Kronofogden tog varor i beslag för 3,5 miljoner, bland annat 46 fordon, pengar, verktyg, klockor, golfklubbor och en truck.

Miljöförvaltningen stängde en verksamhet och vid en annan hittades 100 kilo frysta livsmedel som förvarades i rumstemperatur. Det plockade myndigheten med sig.

Ser gärna små-Klöver

Årets Klöver-operation var extra lång, fem dagar istället för tre-fyra och Karim Ottosson är nöjd med resultatet, inte minst jämfört med fjolårets Klöver-operation som gav nio miljoner kronor.

– Men helst skulle jag vilja se att vi gör små Klöver hela tiden, säger Karim Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.