Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Anna-Karin Albin, verksamhetschef på Barn- och ungdomsavdelningen, kommer det många smittade bebisar till sjukhuset i Helsingborg nu. I klippet ovan hör du henne berätta om den allvarliga situationen. Foto: Minna Korsgren & Fanny Berg/SVT

Sju av tio bebisar på Helsingborgs lasarett är sjuka i RS-viruset

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner i landet varnar nu för hög smittspridning av RS-viruset. På Helsingborgs lasarett är många drabbade bebisar inlagda.

– 65 till 70 procent av alla barn som ligger inne på barnavdelningen har RS, säger Anna-Karin Albin, verksamhetschef på Barn- och ungdomsavdelningen på Helsingborgs lasarett.

De senaste veckorna har flödet till barnakuten i Helsingborg ökat med 50 procent.

– Nästan alla barn som kommer hit har luftvägsbesvär, säger Anna-Karin Albin.

Läget är ansträngt och vid ett par tillfällen har sjuka bebisar fått skickats till Lund.

– Då har de varit så pass sjuka att de haft ett ökat vårdbehov som vi inte kunnat hantera här.

Personalen påverkas

Det är också ansträngt bland sjukhuspersonalen på lasarettet.

– Många är sjuka, eller har barn som är sjuka. Det blir många extrapass just nu, men personalen gör ett fantastiskt jobb.

Vad kan man tänka på för att undvika att bli smittad?

– Tvätta händerna med tvål och vatten, använd handsprit och om det är möjligt så håll de lite större barnen hemma från förskolan – för att minska risk för smitta till det lilla spädbarnet, säger Anna-Karin Albin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.