Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett vaccinen som är på gång utreds av Läkemedelsverket och ”hanteras i påskyndad procedur”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera vaccin på gång mot RS-virus

Uppdaterad
Publicerad

Flera vaccin mot RS-virus är just nu under utveckling. Samtidigt bekräftar Läkemedelsverket att man har fått in en ansökan om godkännande.

– Det hanteras i en påskyndad procedur, säger Charlotta Bergquist, gruppchef för infektionsgruppen vid Läkemedelsverket.

RS-virus sprids på många håll i Sverige just nu och Region Uppsala uppmanar föräldrar till spädbarn att hålla barnen hemma – det gäller även spädbarnens syskon.

Och just spädbarn och äldre är två riskgrupper som kan bli allvarligt sjuka i samband med en RS-virusinfektion.

– Det är en sjukdom som kan vara väldigt allvarlig och som orsakar många sjukhusinläggningar, säger Charlotta Bergquist.

Vaccin till gravida

Läkemedelsföretaget GSK har ett vaccin på gång för personer som är 60 år och uppåt. Det är det som just nu är under utredning av Läkemedelsverket. Dessutom utvecklar Pfizer ett vaccin som är tänkt att ges till gravida kvinnor. På så sätt vaccineras spädbarnet.

Hur säkerställer man att vaccinet är säkert?

– Det görs kliniska studier där man använder de här vaccinerna på människor. Sedan gör man en utvärdering av effekt kontra säkerhet så att nyttan överväger riskerna, Charlotta Bergquist.

Nytt läkemedel godkänt

Nyligen godkändes även läkemedlet Beyfortus av Läkemedelsverket. Det fungerar som en långtidsverkande monoklonal antikropp som kan ges till nyfödda och spädbarn som ett skydd mot RS-viruset.

– Det här läkemedlet kan skydda spädbarn så att de inte bli lika sjuka av RS‍-‍viruset och infektionen blir som en lindrigare förkylning som inte kräver sjukhusvård, säger Bernice Aronsson, utredare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

RS-virus

RS-virus orsakar symtom som liknar en vanlig förkylning, så som snuva, feber och hosta. Alla kan smittas av RS-virus men små barn kan bli allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter.

Viruset innebär ökad risk för barn där följande stämmer in:

• Barnet är yngre än två-tre månader.

• Barnet är yngre än ett år och föddes mer än fem veckor för tidigt.

• Barn yngre än två år med kronisk lungsjukdom.

• Barn yngre än två år med hjärtsjukdom.

• Barn yngre än två år med neurologisk sjukdom.

• Barn med immunbristsjukdom.

Källa: 1177.se/Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.