Planerad vård ställs in på Akademiska sjukhuset för att klara av RS-vågen

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck på barnsjukhuset vid Akademiska sjukhuset just nu. Många RS-sjuka barn behöver vård och det går ut över den planerade vården.

– Det är jättetråkigt. Det handlar om barn som också behöver sjukvård och som kanske väntat länge på att göra en operation. Men vi har inget val, RS-sjuka spädbarn som inte kan andas måste självklart prioriteras, säger Ulrika Bäckman, barnläkare och sektionschef vid barnakuten.

I måndags var 24 barn inskrivna på akutsektionen på Akademiska barnsjukhuset. De flesta på grund av RS-virusinfektion. Vissa behöver intensivvård för att få avancerad andningshjälp. Andra ligger inlagda på barnavdelningen och får syrgas i högflödesgrimma. Flera barn har skickats hem men är fortfarande inskrivna på barnsjukhuset då de inte orkar äta själva utan behöver stöttning med sondmat.

– Vi är högt belastade inom sjukvården just nu. Vi har ökat akutvårdsplatserna för barn och kommer att behöva fortsätta göra det, säger Ulrika Bäckman.

Det sker, bland annat, genom att planerad vård ställs in.

– Personal flyttas över för att jobba med akutsjukvård, säger Ulrika Bäckman.

Närakuten och Samariterhemmet avlastar

Samtidigt försöker ledningen avlasta akuten på andra sätt. Bland annat genom att ta hjälp av Närakuten och Samariterhemmet.

– Närakuten kan ju inte lägga in barn men om man inte är väldigt sjuk så kan man börja med att få hjälp där, säger Ulrika Bäckman.

Förra året var det också stor spridning av RS-viruset och då var det som värst redan i november, vilket är ovanligt tidigt. Nu återstår det att se om toppen redan är nådd eller om smittan kommer att öka ytterligare.

– Det är på allvar nu. Vi behöver göra vad vi kan för att hålla oss friska. Undvik i möjligaste mån folksamlingar. Har ni storasyskon till spädbarn hemma – håll dem hemma från förskolan om ni har möjlighet. Träffa absolut inte någon som är förkyld, säger Ulrika Bäckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.