Stenen användes som altare när påven Johannes Paulus II var på besök i Uppsala år 1989. Sedan dess har stenen vandaliserats och roterats för att dölja spåren från skadegörelsen. Nu flyttas altarstenen.
– Dels är det för att vi i församlingen vill skapa en utomhusandaktsplats och dels för att den katolska församlingen vill ha den på ett mer skyddat ställe eftersom den tidigare har vandaliserats, säger Andreas Holm.
Påvestenen flyttas – 300 meter
Stenen flyttas nu cirka 200-300 meter och ska stå i trädgården vid Gamla Uppsala prästgård. Den ska nu användas som altare för vigslar och andra kyrkliga ceremonier.
– Det finns något värdefullt i att vi gör något tillsammans med katolska kyrkan, säger Andreas Holm.
Platsen används av asatroende
Platsen vid Gamla Uppsala är en fornlämningsplats och används även av asatroende. De är nu positiva till att stenen flyttas.
– Vi tar avstånd från all skadegörelse som varit, men tycker att det varit en skymf mot asatroende att stenen placerades där från första början. Platsen används för ritualer och bröllop och vi tycker inte att stenen hör hemma där, säger Thommy Vähäsalo, riksblotansvarig i Nordiska Asa-samfundet.
I klippet: Följ med till Gamla Uppsala när den 3,5 ton tunga stenen flyttas.