Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vattenmassorna väller in i huset hos småbarnsföräldern Elin Gafvelin Wiss i klippet. Foto: privat

70 fastigheter vattenskadade efter skyfallet i Båstad: ”Allt flöt omkring”

Uppdaterad
Publicerad

Skyfallen som drabbade Båstad för en månad sedan vattenskadade cirka 70 fastigheter, varav en skola. Elin Gafvelin Wiss källare fylldes på mycket kort tid med vatten upp till 125 centimeter.

Småbarnsfamiljen köpte sin villa för ett år sedan. De var medvetna om risken för översvämning av Örebäcken vid skyfall – senast 2022 hade förra ägaren fått källaren vattenskadad.

– Men vi var absolut inte förberedda på de här mängderna och att det skulle gå så fort, säger Elin Gafvelin Wiss.

På bara en kvart fylldes hennes källare med vatten och bilen som stod parkerad utanför gick inte att flytta.

– Mamma hoppade in och försökte starta men vattnet steg så snabbt så när hon några minuter senare skulle ta sig ur bilen gick det inte att öppna dörren, hon fick krypa ut bakvägen, säger Elin Gafvelin Wiss.

Båstad i riskområde för extrema naturhändelser

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har pekat ut tio svenska riskområden för extrema naturhändelser kopplade till klimatförändringarna.

Skåne- och Hallandskusten utgör ett av dessa riskområden där samhället måste rusta för att klara av havsnivåhöjning, stormar, erosion eller till exempel översvämningar.

Få vet hur man ska agera

– När jag tittar på bilderna från 30:e maj ser det inte ut som i Sverige, det känns inte alls som att vi är förberedda på sånt här, säger Elin Gafvelin Wiss.

Det bekräftas av 3 000 intervjuer som Sveriges geologiska institut, SGI, gjort med personer som bor i de utpekade riskområdena.

Tre av tio säger att de redan upplevt sådana här extrema naturhändelser i sin boendemiljö. Men omkring hälften uppger att de inte vet hur man ska agera vid en extremhändelse och färre än hälften har vidtagit någon åtgärd för att skydda sig eller sin egendom mot detta.

Nationella riskområden

Jämtlandsfjällen (ras)

• Mellersta Norrlandskusten (skred)

• Mellersta Dalälven (skred)

• Norra Vänerområdet (skred och översvämning)

• Mälardalen – Stockholm (översvämning)

• Östgöta-Sörmlandsområdet (skred)

• Västkusten – Göta älvdalen (skred och översvämning)

• Södra Vätternområdet (ras och erosion)

• Blekinge-Kalmarkusten (översvämning)

• Skåne-Hallandskusten (erosion och översvämning)

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.