Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan får du höra Jan Bernhardsson som är teknisk chef i Båstad berätta om hur han ser på framtidens utmaningar med ökad nederbörd. Foto: Minna Korsgren/SVT

Båstad i riskzon för extrema naturhändelser: ”Kräver enorma insatser”

Publicerad

Skyfallet 30 maj i Båstad var både ihållande och täckte ett större område på Bjärehalvön. De omfattande investeringarna för att skydda orten stod inte pall och översvämningen var ett faktum.

Under det akuta händelseförloppet vattenskadades upp emot sjuttio fastigheter i Båstad. Hela Strandängsskolan vattenskadades och en cykelväg spolades sönder.

Kommunen är hårt drabbat av översvämningar, 2022 drabbades 60 hushåll.

Dyrt och svårt att skydda sig

Kommunen har både anlagt en våtmark i Sinarpsdalen för att förhindra vattnets framfart och vattenbolaget NSVA har grävt ned en 250 meter lång ledning för åtta miljoner för att minska risken för översvämning av Örebäcksån. Men inget av detta hindrade vattenmassorna den här gången.

– Det avhjälpte garanterat, men den här typen av skydd är både svåra att utforma och att på förhand förstå vilka effekter de ger, konstaterar Jan Bernhardsson, som är teknisk chef i Båstad.

Båstad i ett riskområde

Skånska kusten ingår i ett av de tio riskområden som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, pekat ut i Sverige.

Dessa riskerar att vara extra utsatta för extrema naturhändelser kopplade till klimatförändringarna och här behöver samhället investera stort i klimatskydd mot till exempel ras, skred, erosion och översvämning.

Betydligt dyrare att inte göra något

Görs ingenting i dessa områden bedömer MSB att skadorna kan kosta Sverige mellan 20 och 50 miljarder kronor fram till år 2100.

Vad bedömer du krävs för Båstads del för att skydda mot översvämningarna?

– Det kan vara murar, betydligt förstärkt dagvattensystem, kanalkonstruktioner och fler våtmarker, stora dyra investeringar som kräver att vi analyserar noggrant innan vad de ger för skydd, säger Jan Bernhardsson.

Se hur småbarnsföräldern Elin Gafvelin Wiss drabbades av det senaste skyfallet i Båstad i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vattenmassorna väller in i huset hos småbarnsföräldern Elin Gafvelin Wiss i klippet. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.