Under det akuta händelseförloppet vattenskadades upp emot sjuttio fastigheter i Båstad. Hela Strandängsskolan vattenskadades och en cykelväg spolades sönder.
Kommunen är hårt drabbat av översvämningar, 2022 drabbades 60 hushåll.
Dyrt och svårt att skydda sig
Kommunen har både anlagt en våtmark i Sinarpsdalen för att förhindra vattnets framfart och vattenbolaget NSVA har grävt ned en 250 meter lång ledning för åtta miljoner för att minska risken för översvämning av Örebäcksån. Men inget av detta hindrade vattenmassorna den här gången.
– Det avhjälpte garanterat, men den här typen av skydd är både svåra att utforma och att på förhand förstå vilka effekter de ger, konstaterar Jan Bernhardsson, som är teknisk chef i Båstad.
Båstad i ett riskområde
Skånska kusten ingår i ett av de tio riskområden som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, pekat ut i Sverige.
Dessa riskerar att vara extra utsatta för extrema naturhändelser kopplade till klimatförändringarna och här behöver samhället investera stort i klimatskydd mot till exempel ras, skred, erosion och översvämning.
Betydligt dyrare att inte göra något
Görs ingenting i dessa områden bedömer MSB att skadorna kan kosta Sverige mellan 20 och 50 miljarder kronor fram till år 2100.
Vad bedömer du krävs för Båstads del för att skydda mot översvämningarna?
– Det kan vara murar, betydligt förstärkt dagvattensystem, kanalkonstruktioner och fler våtmarker, stora dyra investeringar som kräver att vi analyserar noggrant innan vad de ger för skydd, säger Jan Bernhardsson.
Se hur småbarnsföräldern Elin Gafvelin Wiss drabbades av det senaste skyfallet i Båstad i videon nedan.