Akutrummet var obemannat på sjuksköterskor när ambulans anlände

Uppdaterad
Publicerad

Akuten i Helsingborg var så pressad på midsommar att det till slut inte fanns någon sjuksköterska tillgänglig i akutrummet. När en ambulans anlände så stod läkaren själv utan möjlighet att ge läkemedel.

SVT Nyheter har tagit del av avvikelsen. Läkareföreningen, chefsläkaren på sjukhuset och akutchefen menar att situationen som uppstod är allvarlig.

Varje minut räknas

Malin Ankardal, fackligt ombud, har själv jobbat som läkare i akutrummet. Hit kommer patienter med till exempel akut blodförgiftning, hjärtstopp eller som är skadade efter bilolyckor.

Kris på akuten i Helsingborg

För att god vård ska kunna ges, där tiden är viktig, är att det som minimum finns ett helt vårdteam på plats med läkare, sjuksköterska och undersköterska.

– När jag hörde att det här hänt blev jag chockad och trodde faktiskt inte att det var på riktigt. Jag vill inte gå in på det enskilda fallet mer än att det var en patient som kom med ambulans och hade svår andnöd. Jag vet att läkaren stod ensam med patienten en bra stund utan att kunna ge någon aktiv läkemedelsbehandling, säger Malin Ankardal.

Nu ska sjukhuset utreda händelsen.

Rädda kollegor

Malin Ankardal berättar att kollegor är rädda för att hamna i en sådan situation och upplever att sjukhuset nu passerat en gräns.

– Vi har under lång tid vårdat patienter i korridorer och har långa väntetider, det är förkastligt. Men inte lika farligt som att man i värsta fall kan komma in med ett hjärtstopp och stå utan behandling. Det här är ett symtom på att sjukhuset mår dåligt. Akuten kan inte lösa den här situationen, problemet är att vi inte har tillräckligt med vårdplatser.

Ska man dra så hårda växlar på en händelse?

– Jag har aldrig hört talas om någon liknande händelse, för mig är det inte förvånande att det händer just nu.

Många larm samtidigt

Marcus Larsson, akutchef, gick ut och varnade för den extremt låga bemanningen under sommaren.

– Midsommar är vår mest belastade period över hela året, jag hade bemannat upp för det. Men vi fick in väldigt många larm som dessutom kom samtidigt. Jag har kollat upp den här situationen och det var inte många minuter läkaren stod ensam och det blev ingen negativ utgång för patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet