– Det faktum att vi inte kan utesluta att försenad behandling påverkat utgången i de här fallen är oerhört allvarligt. Det är djupt tragiskt för både patienternas, deras närstående och för berörd personal, säger Thomas Wallén, sjukhuschef vid Helsingborgs lasarett i ett pressmeddelande.
Fallen har alla inträffat under den andra halvan av 2022 och har skett vid tillfällen där belastningen på akutmottagningen var väldigt hög.
Sökte vård för ryggsmärtor
I mitten av juli sökte den första kvinnan vård för ryggsmärtor. Till en början uppvisades inga akuta symptom men utvecklades till akut sjukdomstillstånd som inte uppmärksammades och behandlades i tid. Kvinnan avled senare samma dag av vad som visade sig vara blodförgiftning.
Den andra kvinnan sökte vård i augusti. Hon hade flera bakomliggande sjukdomar och uppvisade flera symtom. Kvinnan fördes runt på olika avdelningar och genomgick flera undersökningar innan hon fördes tillbaka till akuten. Där befann hon sig i nästan ett dygn innan hon flyttades till intensivvården där hon avled samma dag.
Väntade i 15 timmar
I det tredje fallet sökte en äldre kvinna vård i oktober efter att ha fallit. Hon hade bakomliggande sjukdomar och skador från händelsen. Hon vårdades på akutmottagningen under 15 timmar i väntan på vårdplats men hennes tillstånd försämrades och hon avled dagen efter efter att ha flyttats till en vårdavdelning.
– Vi arbetar intensivt med att komma till rätta med situationen. På kort sikt handlar åtgärderna främst om att jämna belastningen, både mellan lasarettets olika enheter och mellan sjukhus, primärvård och kommun, säger sjukhuschef Thomas Wallén i ett pressmeddelande.
Helsingborgs lasarett fastslår att det höga trycket på akuten i Helsingborg i kombination med bristen på personal innebär risker för såväl patienter som personal samt att behandling riskerar att fördröjas på grund av försenade utredningar.