Polisen hade span på bedragarna och såg kvinnan ta ut pengar från en bankomat från ett bankkonto som tillhörde en äldre kvinna. Nu döms fyra personer för grovt bedrägeri mot flera äldre. Foto: Polisens förundersökning

Äldre lurades av falsk bankman – fyra döms för flera bedrägerier

Publicerad

Ett äldre par i Landskrona lurades att lämna bort sitt bankkort till vad de trodde var en person från banken. Polis, som hade span på två personer, såg delar av händelseförloppet. Nu har fyra personer dömts till fängelse för flera fall av grovt bedrägeri.

I början av januari i år bedrev polisen en spaningsinsats mot en man och en kvinna, hemmahörande Malmö, och följde efter dem när de åkte i bil till Landskrona. Där sågs kvinnan gå till en fastighet för att sedan gå tillbaka till bilen och åka till en bankomat för att ta ut pengar.

De två personerna greps och hade då 15 000 kronor och en kvinnas bankkort på sig.

Det visade sig att de hade lurat ett äldre par, 80 och 91 år som trott att de behövt ge bort bankkortet för sin egen säkerhet.

Fler äldre offer – samma tillvägagångssätt

Under utredningens gång kunde fler fall av bedrägerier upptäckas, som skett på olika platser i Skåne och i landet under två månader. Tillvägagångssättet har varit likadant.

De äldre personerna hade blivit uppringda av någon som sagt sig ringa från banken och fått dem att tro att de av säkerhetsskäl behövt lämna ifrån sig sina bankkort till en person som skulle komma hem till dem.

En kvinna har sedan kommit hem till dem och hämtat bankkorten och i vissa fall kontanter och smycken.

Utredningen visar att brottsoffrens bankkort därefter använts för att göra kontantuttag.

Ytterligare två män misstänktes också för inblandning i bedrägerierna.

Avlyssnade telefoner

Nu döms de fyra personerna vid Lunds tingsrätt för grovt bedrägeri för de flesta av bedrägerierna de stått åtalade för. På några punkter finns det däremot inte tillräckligt med bevis för en fällande dom.

De får mellan nio månader till två års fängelse och ska även betala skadestånd till offren.

Bevisningen består till står del av mobiltrafik som visar var gärningsmännen befunnit sig samt kontakt de haft emellan varandra. Polisen har också använd sig av hemlig övervakning och avlyssnat gärningspersonernas telefoner.

Alla fyra nekar till brott.

Denna typ av bedrägeri kallas för fysisk vishing och siffror från NOA visar att antalet fall av detta har ökat. Prognosen för juli i år är totalt 318 anmälningar, vilket nästan är en fördubbling jämfört med förra årets 168 anmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.