En bild på en kvinna som vattnar blommor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är uppfostrad till att vara godtrogen – nu är jag inte det”. Hör Eva Kristina berätta om varför hon lämnade ifrån sig bankkortet. Foto: George Adam/SVT

Eva Kristina lurades av trio – kom hem till henne och tog bankkort

Publicerad

Eva Kristina, 76, blev uppringd av en kvinna som sa att hon kan ha blivit utsatt för bedrägeri. Kort därefter fick hon besök av en kille och gav ifrån sig sitt bankkort.

Metoden kallas för fysisk vishing och polisen ser nästan en fördubbling av antalet fall jämfört med förra året.

– Hur kunde jag vara så dum och gå på det?, säger Eva Kristina.

Fallet avslutades nyligen vid Örebro tingsrätt. En kvinna och två män står åtalade för flera fall av grovt bedrägeri. Enligt åklagaren ska de ha lurat ett tiotal äldre på hundratusentals kronor, däribland Eva Kristina.

Metoden kallas för fysisk vishing. En form av bedrägeri där man ringer upp äldre och berättar att deras tillgångar är hotade. Samtalen pågår oftast i timmar och under tiden går man hem till de äldre och tar deras bankkort.

– Det är brutal brottslighet mot äldre som egentligen är svaga, säger Stefan Larsson, operationsledare på Nationella Operativa Avdelningen, NOA.

Går hem till äldre

Trion från Örebro använde sig av samma tillvägagångssätt i samtliga fall. En kvinna ringer först upp och uppger sig vara från Postnord och berättar för den äldre att personen fått ett paket.

När man nekar till att ha beställt varan, får personen höra att det kan handla om ett bedrägeri. Personen blir då ombedd att lämna ifrån sig sina bankkort till en kille från ett vaktbolag som ”banken” samarbetar med.

– Personen som lämnar över är oftast i ett tunnelseende. De är stressade och man har svårt att tänka kritiskt, säger Stefan Larsson.

Enligt Stefan Larsson har fallet kopplingar till ett kriminellt nätverk från Malmö.

Fördubbling av antalet anmälningar

Siffror från NOA visar att antalet fall av fysisk vishing har ökat. Prognosen för juli i år är totalt 318 anmälningar, vilket nästan är en fördubbling jämfört med förra årets 168 anmälningar.

– De flesta fallen på senaste tid kan vi koppla förövarna till den pågående konfliktmiljön, säger Stefan Larsson.

Han förklarar att en del av dem som hämtat upp korten också deltagit i mord, sprängningar och skjutningar.

– Vi har flera sådana fall. När vi tittar på aktörerna så kan vi se att det rör sig om multikriminella.

Känner sig rädd

För Eva Kristina har händelsen satt sina spår.

– I det här fallet hade inte vederbörande en pistol men han hade lika gärna kunnat ha haft det.

Domen mot trion, som ska ha lurat Eva Kristina och ett tiotal andra äldre, meddelas den 14 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.