Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bedragarna om hur de går till väga för att lura äldre och utredaren om vad som vände utvecklingen. Foto: SVT

Trendbrott: Färre anmälda telefonbedrägerier mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

De så kallade vishingbrotten, där främst äldre, utsätts för svindlerier per telefon har minskat sedan SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade bedragarnas metoder. Det visar nya siffror från polisen.

– Vi ser ett mycket glädjande trendbrott, säger Stefan Lundberg, seniorutredare på Nationellt bedrägericentrum.

Vishing – kallas en typ av telefonbedrägeri där rädsla är en viktig byggsten. Bedragaren ringer och manipulerar någon, ofta en äldre person, att lämna ifrån sig uppgifter för att kunna stjäla deras pengar.

Det här är en brottslighet som växte med 36 procent under fjolåret och brottsvinsterna därifrån beräknas till strax över 700 miljoner kronor, enligt polisen.

Men tidigt i februari i år visade Uppdrag granskning bedragarnas metoder i ett uppmärksammat program. Därefter har anmälningarna minskat.

I februari anmäldes cirka 3 100 vishingbrott och därefter har anmälningarna minskat stadigt, enligt månadsstatistik från Nationellt bedrägericentrum vid NOA. De senast tillgängliga uppgifterna rör april och visar drygt 1 700 anmälningar, även om myndigheten konstaterar att just april ofta har ett lägre inflöde av anmälningar.

– Det var nog det som gjorde att regeringen, banker, och även polisen intensifierade sitt arbete, hävdar Stefan Lundberg om programmen.

Även brottsvinsterna minskar

Nedgången visar sig också i siffrorna över brottsvinster. De har fallit rejält i år fram till april, jämfört med samma period förra året. Visserligen uppgår brottsvinsterna till 159 miljoner kronor, men det är ändå 61 färre miljoner i år. Det motsvarar en nedgång på hela 28 procent.

Bankerna genomför nu förbättringar i säkerheten efter ett beslut i branschorganisation Bankföreningen. Banken Nordea har sett en klar minskning av bedrägerierna, och en gemensam handlingskraft efter den mediala uppmärksamheten.

– Det är fortfarande en gedigen lista (av åtgärder som är kvar red. anm.), och vi är inte där vi ska vara, men vi är på god väg menar Per Långsved, som är Sverigechef på Nordea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.