Två telefonbedragare, en av dem har en mobil i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En bra dag tjänar man 100-200 000 kronor”. Se hur bedragarligan lurar äldre från en lägenhet i Marbella. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Granskning: Se bedragarnas metoder från insidan – här töms ”Margaretas” konto

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ett sms som ser ut att komma från ett möbelföretag – så kan bedrägeriet starta. En svensk liga med telefonbedragare i Marbella visar i Uppdrag granskning hur de med skamlösa metoder lurar svenska pensionärer och tömmer deras konton.

– Vi säljer rädsla, säger bedragaren ”Erik”.

Telefonbedragare lät Uppdrag granskning, mot löfte om anonymitet, filma när de från en lägenhet i Marbella lurade äldre på pengar och kringgick bankens säkerhetsrutiner.

– Om du skickar 100 sms, kanske tio personer ringer tillbaka och de har redan gått på första steget, säger bedragaren ”Erik”.

Bedragarna

Att visa när brott begås var ett svårt, men nödvändigt beslut, menar Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund.

– De enorma vinsterna till kriminella vittnar om hur stort samhällsproblem bedrägerierna är. Med reportaget vill vi synliggöra metoderna och göra allmänheten bättre rustad att stå emot bedrägeriförsöken.

Se reportaget: ”Bedragarna” i SVT Play

Olika former av bedrägerier genererade 5,8 miljarder kronor i brottsvinster under 2022 – pengar som ofta går in i den organiserade brottsligheten och driver våldsutvecklingen, enligt polisen.

”Margareta”, en pensionerad lärare i 80-årsåldern som vill vara anonym, är en av de utsattes för ett bedrägeri under Uppdrag gransknings inspelning. Bedragarna fick henne att tro att någon beställt en soffa i hennes namn. Efter timmar av manipulation förde hon över pengar till vad hon trodde var ett säkerhetskonto, upprättat av banken. I själva verket gick pengarna till en målvakt som bedragarna anlitat.

”Margareta” förlorade 47 000 kronor och bedrägeriet har gjort henne rädd varje gång telefonen ringer, berättar hon.

– Man tror ju inte att man själv ska åka dit. Det är fullständigt obegripligt med tanke på att det är så mycket information om att inte göra så här.

”Kan inte tänka på henne”

I reportaget ifrågasätts bedragarnas samvete av reportern Diamant Salihu.

Folk som ser detta kommer att bli skogstokiga på er.

– Det är bara för att det är gamla människor vi ringer till. Hade det varit dig vi ringt, så hade ingen brytt sig, säger bedragaren ”Erik”.

Det var hennes pension.

– Jo, men jag kan inte sitta och tänka på henne. Det blir svårt.

Så granskades bedragarligan

Anmälda telefonbedrägerier, så kallade vishingbrott

2019: 5 285 

2020: 7 026

2021: 11 625

2022: 21 541

2023: 29 347, med brottsvinster på 708 miljoner.

Källa: Polisen

Så kan ett telefonbedrägeri gå till

Detta är ett exempel som framkommer i SVT:s granskning. Det finnas flera andra tillvägagångssätt som telefonbedragare använder.

  1. Ett sms som ser ut att komma från ett stort etablerat företag skickas ut till hundratals svenskars mobilnummer.
  2. I sms:et kan det stå om en varubeställning: ”Tack för din beställning av soffgruppen...”. Följt av ett telefonnummer.
  3. Bedragarens mål är att få så många som möjligt att ringa och ifrågasätta den felaktiga beställningen. I första samtalet vill de veta vilken bank uppringaren har.
  4. Bedragaren lurar uppringaren att tro att den kopplas vidare till bankens säkerhetsavdelning. En annan bedragare tar då över och spelar banktjänsteman.
  5. Bedragaren uppger att kunden måste skydda sina tillgångar och ber personen logga in på internetbanken för att föra över pengar till ett ”säkerhetskonto”. Kontot är kopplat till en person som ligan betalar för att vara den son syns utåt, en så kallad målvakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedragarna

Mer i ämnet