Samtidigt som Världsnaturfonden anordnade Igelkottsveckan i augusti genomförde Naturskyddsföreningen Bjäre en kampanj för att få fler att ändra tiderna på när deras robotgräsklippare är igång. Igelkottar är aktiva framförallt mellan skymning och gryning och sover på dagen.
– Jag såg en igelkott när jag var på promenad som hade blivit lemlästad och ihjälklippt. Det är så onödigt att de lider, säger Ulrica Hilmersson, aktiv i Naturskyddsföreningen Bjäre, som efter händelsen drog igång kampanjen.
Igelkotten är rödlistad
Föreningen delade ut flygblad med information om robotgräsklippare och de nattaktiva taggingarna. Bjäre Nu var först med att berätta om kampanjen. På Artdatabankens rödlista har igelkottar status som ”nära hotad”. Igelkottarna hotas bland annat av gifter, trafik, minskat antal insekter, alltför städade trädgårdar och just robotgräsklippare.
– Jag är jätteglad att vi kan komma ut med det här budskapet på bred front. Det är ett så enkelt sätt att undvika att man skadar och dödar igelkottar, säger Ulrica Hilmersson.
Har forskats på gräsklipparna
Forskning från Oxfords universitet publicerad 2021 visade att robotgräsklippare kan utgöra en stor risk för igelkottar. Men att det finns stora skillnader mellan olika modeller.
– Det är väldigt enkelt att bara ha på robotgräsklipparen mellan 10 och 16 när igelkottarna sover, säger Ulrica Hilmersson.
Under Igelkottsveckan bad Världsnaturfonden allmänheten hjälpa till att räkna igelkottar och rapportera in. Syftet var att uppmärksamma det kraftigt minskade antalet igelkottar i Sverige och samla in data om arten. Nästan 30 000 iakttagelser av levande igelkottar rapporterades in och drygt 2 500 döda.