• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två tidigare chefer på Ängelholmshem köps ut av kommunen. Foto: SVT/Tove Hansson

Ängelholmslokalers ledning polisanmäls även för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta ekobrottshärvan i Ängelholms kommunala bolag Ängelholmshem och Ängelholmslokaler fortsätter. Bolagen är redan polisanmälda för trolöshet mot huvudman men av anmälan framkommer att kommunen även misstänker mutbrott.

I måndags meddelade Ängelholms kommun att ledningen för de kommunala bostadsbolagen misstänkts ha brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Avslöjandet var ett resultat av en revisionsrapport från KPMG, som även visade på flera allvarliga problem i bolagen gällande både korruption och arbetsmiljö.

Går inte att utesluta mutbrott

Kommunen har polisanmält bolaget och dess ansvariga i ledningen för trolöshet mot huvudman men i anmälan framkommer att man även misstänker mutbrott. Något som flera tidigare anställda riktat misstankar mot ledningen för.

– Sammantaget ringer det varningsklockor, det är utsagor om vad man hört och sett. I vår kontakt med KPMG menar även de att många av avvikelserna är klassiska exempel där man inte kan utesluta mutbrott, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.

Chefens svar om mystiska fakturor: ”Skit i det du”

Det finns inga tydliga exempel på vad det i så fall ska röra sig om för mutor och mellan vilka. Däremot går det i revisionrapporten att läsa om flera misstänkta oegentligheter och avvikelser.

Det handlar bland annat om mystiska eller försvunna fakturor. En tidigare anställd frågade i ett fall en chef om fakturorna och fick ett tydligt svar: ”Skit i det du”.

Polisutredning ska visa sanningen

Det blir nu upp till polisen att utreda vilka fler eventuella brott som kan ha begåtts inom de kommunala bolagen. För kommunens del vill man genom polisanmälan om mutor framförallt hitta sanningen i anklagelserna.

– Det är för mig lika viktigt att fastställa om brott begåtts som att det inte begåtts, eller vilka medarbetare som i så fall är skyldiga och inte, säger Robin Holmberg.

Bolagets nu avskedade VD Peter Scharff eller hans företrädare Benth Jensen har inte gått att nå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.