Flera tidigare anställda inom Ängelholmslokaler vittnar om ”militär toppstyrning”. Foto: SVT

Sparkade vd:n Peter Scharff går i försvar – pekar ut sin företrädare

Uppdaterad
Publicerad

Efter revisionsrapporten kring Ängelholmslokalers brister och eventuella brottslighet går den nu sparkade vd:n Peter Scharff ut i försvar. I ett mejl till SVT Nyheter pekar han ut sin tidigare chef, Benth Jensen, som ansvarig.

– Jag tillträdde som vd för Ängelholmslokaler först den 1 mars 2020 och avskedades efter endast fyra veckor. Den före detta vd:n hade befattningen i 19 år, skriver Peter Scharff i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg.

Han fick nyligen lämna sin post efter att en revisionrapport från KPMG identifierat flera allvarliga problem och eventuella ekobrott i kommunala bolagen Ängelholmshem och Ängelholmslokaler.

I rapporten pekas företagets ledning ut. Framförallt den tidigare vd:n Benth Jensen, som satt på posten i 19 år och även efteråt var involverad i bolagens styrning.

Försvaret från Peter Scharff: Satte in ett åtgärdspaket

Den nu sparkade vd:n Peter Scharff har jobbat i andra roller i bostadsbolagen sedan tidigare och menar att han vid sitt tillträde som vd direkt försökte åtgärda bristerna.

– Först som vd övertog jag ansvaret för upphandlingsfrågor. De brister som kom fram efter hand som utredningen fortlöpte, informerade jag dock löpande till såväl vissa kommunala företrädare som styrelsens presidium om. Som ny vd lät jag sjösätta ett omfattande skarpt åtgärdspaket, skriver han i mejlet till SVT.

Peter Scharff har inte velat ställa upp för frågor från SVT utan hänvisar till sitt mejl. Tidigare vd Benth Jensen har inte gått att nå för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.