Anschen Berggren bäddar sin utesäng som hon sovit i i över 40 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Anschen Berggren besökte sin syster i Onsala för 40 år sedan föreslog systern att de skulle sova ute en varm sommarkväll. Sedan dess har Anschen sovit utomhus – se hennes utesovrum och hör henne berätta i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Anschen Berggren, 81, i Helsingborg har sovit utomhus halva livet

Uppdaterad
Publicerad

Varken stormar, kraftiga skyfall eller värmeböljor stoppar Anschen Berggren i Helsingborg. Hon har sovit utomhus året runt – i 40 år.

Det var en stjärnklar sommarnatt på västkusten som blev en ögonöppnare för idag 81-åriga Anschen Berggren.

– Jag var uppe hos min syster i Onsala och det var en underbar kväll. Då säger min syster till mig: ”Ska inte vi gå upp och lägga oss i bergsskrevorna vid havet?”, säger Anschen Berggren.

De tog varsitt liggunderlag under armen och promenerade ner till havet.

– På morgonen när vi vaknade säger jag till min syster att jag aldrig mer ska sova inomhus och det har jag inte gjort.

Det var 41 år sedan.

Trotsar vädergudarna

För oavsett om det är orkanbyar, kraftiga skyfall eller tvåsiffriga minusgrader sover hon utomhus.

Och trots att den gångna skånska vintern emellanåt varit ruggig och kall har Anschen Berggren, trots sina 81 år, fortsatt sova ute.

– Precis när du lyfter täcket och kryper ner kan det vara kallt, men det tar inte mer än en minut tills man känner att värmen kommer. Så jag fryser inte, det kvittar om det är 14 minus eller om det är fem minus som i natt. Men det är klart, jag ligger inte i ett tunt nattline, säger hon.

Vad är dina råd om någon funderar på att börja sova ute?

– Då ska man se till att man har bra underlag så att det är varmt underifrån. Man ska ha bra sängkläder och så ska man kanske inte starta i 14 minus, utan börja på hösten eller sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.