Ett flertal tåg uppmärksammade tegelstenar på spårområdet öster om Klippan. Foto: TT

Barn springer vid tågspåren i Klippan: ”Lätt att det går väldigt illa”

Publicerad

I veckan har flera lokförare som passerat Klippan sett barn som befunnit sig nära spårområdet.  Tågen har även kört på tegelstenar som ligger vid rälsen som tros ha lagts dit av barnen.

– Man utsätter sig för en väldigt stor risk, säger Göran Holmberg från Trafikverket.

Det var i början av veckan, mitt på dagen, som ett flertal tåg uppmärksammade tegelstenar på spårområdet öster om Klippan, något som Helsingborgs Dagblad var först att rapportera om.

– De har iakttagit yngre barn som gömmer sig bakom bullerplanken vid skolan. Att lägga ut de här stenarna kan göra att de skjuts iväg när tåget kör förbi och att man själv blir träffad, Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket.

”Väldigt allvarligt”

De som sett barnen uppskattar att de varit i tio till 14 år gamla och Trafikverket tror att det är barnen som gått in på spårområdet och lagt dit stenarna.

– Det är väldigt allvarligt. Kommer det ett godståg har det svårt att få stopp med det samma. Ett godståg kan köra i 130 kilometer i timmen och köra 30-40 meter per sekund. Det är lätt hänt att det går väldigt illa, säger Göran Holmberg.

Spårspringet har gjort att tågen fått stoppas eller köra långsammare och polis har även kallats till platsen.

Gömmer sig bakom bullerplank

Hur ser det ut på platsen, finns det stängsel runtomkring?

– Det är ett bullerplank vid sidan om skolan men det finns alltid öppningar som man kan gå in på. Vi kan inte stänga igen precis överallt.

Nu uppmanar Trafikverket föräldrar att prata med sina barn om hur farligt detta kan vara.

– Man utsätter sig för en väldigt stor risk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.