Marie Eriksson gatu- och parkchef i Båstad kommun och Johan Mårtensson natur- och skogsförvaltare i Båstad kommun står inne i skogen i Båstad framför julgransplanteringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Istället för att göra en kalavverkning på granplanteringen i Båstad har kommunen valt att använda granarna som juldekorationer på torgen. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Båstad lägger minst pengar i Skåne på julgranar: 0 kronor

Publicerad

Granen på torget i Båstad har kostat kommunen noll kronor eftersom den vuxit och huggits ned på kommunens egna mark. Det är den billigaste granen i hela Skåne då alla andra kommuner köper in granar för flera tusen kronor.

SVT Nyheter Skåne har genom en enkät tagit del av vad kommunerna lägger för pengar på julgranar som står på allmänna platser.

I Helsingborg kostar bara själva granen på stortorget 81 250 kronor och i Båstad kostar granen på torget noll kronor.

– Det känns jättedumt att handla in dyra granar när vi har dem på egen mark, säger Marie Eriksson, park- och gatuchef i Båstad kommun.

Huggit sina egna granar i tre år

Inne i skogen har kommunen sedan 15 år tillbaka en granplantering på ungefär 3,5 hektar som de ska avveckla för att få tillbaka lövskog och gynna den biologiska mångfalden.

Då passar de på att använda granarna under jul som dekoration i stan.

– Här finns jättepotential att ta julgranar i allafall tio år framåt, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare i Båstad kommun.

Hör om varför kommunen använder sina egna granar som dekoration i videon ovan.

Kostar att sätta upp granen

Kommunen har lagt totalt 140 000 kronor på julsmyckning vid offentliga platser i år.

I den siffran ingår fällning och uppsättning av granar, uppsättning av ljusslingor samt övrigt pynt och omhändertagande av granris samt förbrukningsmaterial vid uppsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.