Det blev en folkomröstning, precis som Bert Alfson ville. Han är en av initiativtagarna bakom kravet på en omröstning. Foto: SVT

Ja till folkomröstning – men kritiserad valsedel dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat blir det en folkomröstning om försäljningen av kommunägda energibolaget Öresundskraft i Helsingborg. På tisdagskvällen klubbades förslaget igenom vid fullmäktige. Däremot drogs det kritiserade förslaget till valsedel tillbaka.

Drygt 14 000 helsingborgare skrev på namnlistorna: Vi vill ha folkomröstning om försäljningen av Öresundskraft. Politikerna var därmed skyldiga att ta upp frågan i fullmäktige.

En het fråga

Och strax efter 21.30 på tisdagskvällen klubbades alltså beslutet igenom, rapporterade Helsingborgs Dagblad. Partierna var inte eniga – Moderaterna och Liberalerna sa nej till folkomröstning – men ja-sägarna var i förkrossande majoritet.

Folkomröstning Öresundskraft

Och hur gick det i övriga tvistefrågor, som SVT Nyheter redovisade häromdagen?

Kvällens stora överraskning var att de borgerliga oväntat drog tillbaka sitt kritiserade förslag till text på valsedeln. Peter Danielsson (M) förklarar beslutet med att fokus i debatten hamnade fel.

Blev fel fokus

–  Vi ville att debatten skulle handla om huruvida affären är rätt för staden. Men eftersom vi inte kan ge tydlig information om vare sig köpare eller pris just nu så har texten på valsedeln bidragit till att ytterligare förstärka fokus på processen istället för sakfrågan.

Det ledde till att de borgerliga bestämde sig för att lyssna på kritiken och ta bort texten. Nu blir det helt enkelt en valsedel med alternativen ja eller nej till att sälja Öresundskraft.

Nu är datumet spikat

Och datum för folkomröstningen? Politikerna var heller inte eniga om när den ska äga rum. Men här vann den borgerliga alliansen med stöd av Sverigedemokrater. Det blir den 12 januari och inte den 9 februari som övriga partier föreslagit.

Frågan om försäljning har varit en het politisk fråga sedan det efter valet i fjol blev känt att det pågår en utredning på tjänstepersonnivå utan att partierna fått veta det. Senare i höst presenteras den utredningen för kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet