handskar, blodgivning, sjukvård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter storhelgerna brukar bloddepåerna sina runt om i landet. SVT Nyheter har besökt blodcentralen i Helsingborg – i klippet hör du mer om hur läget ser ut där. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Blodbehovet upphör inte vid semestern – så hoppas Region Skåne undvika akut blodbrist

Publicerad

Röda dagar, resor och sjukdomar. Så här års arbetar blodcentralerna i uppförsbacke. Efter nyår brukar den sinande strömmen av blodgivare göra sig kännbar. Ännu är läget inte akut, men det kan ändras snabbt.

– Det är många röda dagar som ställer till det. Det är också mycket sjukdom och infektioner, och man måste vara frisk i minst en till två veckor innan man kan få ge blod, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Region Skåne.

Så hur arbetar ni för att förebygga blodbrist?

– Vi kallar givare via sms och e-post. Ser vi att det finns en risk att depåerna för någon blodgrupp sjunker drastiskt ringer vi också givare.

Satsningar görs också på annan kommunikation, inte minst via sociala medier. Ofta räcker dessa insatser till, menar blodgivarsamordnaren, men inför semesterperioder krävs extra insatser för att lyfta det ökade behovet.

Uppmaning till blodgivare

Inför storhelgerna har GeBlod vädjat till dem som har möjlighet att ge blod att komma förbi centralerna, så att de livsviktiga lagren kan fyllas på inför ledigheten.

Och responsen inför storhelgerna har varit fin. Även när centralen höll öppet i mellandagarna var många givare på plats, berättar Ingrid Johansson.

En av dem som avsatt tid för blodgivning under ledigheten är Anders Kristensson.

– Jag bestämde mig för att börja ge blod efter att en nära anhörig blev allvarligt sjuk. Idag är jag här för 47 gången. Det behövs ju i vården.

Blodlager Skåne län

Inför nyårshelgen var det främst blodgrupperna A och 0 som det rådde brist på, där den låga nivån av 0- var mest akut, berättar blodgivarsamordnare Ingrid Johansson.

Tillgängliga blodresurser kan ändras snabbt. På geblod.nu kan man ta del av dagsaktuella blodlager i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.