man i park

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hoppas på nya riktlinjer som tillåter oss att ge blod på lika villkor”, säger Jens Wesemann Widmark från Skåne som är ambassadör för Regnbågsblod. Idag måste en man som haft sex med en annan man vänta i sex månader innan han får ge blod. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Nytt regelverk för blodgivning kan öppna för fler givare

Uppdaterad
Publicerad

Idag exkluderas män som har sex med män från blodgivning. Nu utreder Socialstyrelsen individbaserad riskbedömning, vilket välkomnas av läkaren Jens Wesemann Widmark från Skåne.

– Det är tråkigt att inte kunna hjälpa till, säger han.

Sedan HIV-epidemins framfart under 80-talet har män som har sex med män hindrats från att ge blod. Beslutet fattades för att förhindra transfusionsöverförd smitta inom blodverksamheter, men många anser att begränsningarna bör ses över i ljuset av dagens stärkta kunskapsläge.

– När livstidsavstängningen infördes dog folk och det saknades tester. Sedan dess har livstidsavstängningen tagits bort, men homosexuella hindras fortfarande. Med dagens tester är det möjligt att öppna för fler blodgivare, menar Tobias Ström, organisationen Regnbågsblods ordförande.

– Det är en heterogen grupp med olika riskbeteenden, men man blir inte bedömd som en individ, säger Jens Wesemann Widmark, ambassadör för Regnbågsblod och läkare i Malmö.

Regeringsuppdraget

I somras gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att utreda individanpassad riskbedömning vid blodgivning, vilket skulle kunna öppna dörren för män som har sex med män att ge blod. Utredningen ska presenteras i september 2024.

Flera länder har redan infört modellen och inget av dem har konstaterat ökning av transfusionsöverförd smitta.

Enligt Socialstyrelsen är NAT (nukleinsyratest) ett krav för att öppna för blodgivning från grupper som idag utesluts. Men tidigare har remissinstanser motsatt sig införandet av metoden.

– Det har varit en kostnadsfråga, men om man ska inkludera ytterligare grupper som blodgivare vill vi ha den säkraste metoden möjlig, säger Linda Savolainen, projektledare på Socialstyrelsen.

Stärkt patientsäkerhet

Regnbågsblod menar att en reform skulle stärka patientsäkerheten, då dagens regelverket medför att män ljuger om sin sexualitet.

– En föreskrift som inte bygger på dagens kunskap blir skadlig för trovärdigheten och följsamheten. Det är ett jätteproblem om folk ljuger för att de inte ser vikten av att efterleva riktlinjerna, säger Tobias Ström.

Utöver att öppna för många potentiella givare skulle nya riktlinjer kunna motverka diskriminering, menar organisationen. Hör mer i videon.

BAKGRUND: Det nya kunskapsunderlaget

Under våren presenterade Folkhälsomyndigheten en sammanställning av kunskap om och erfarenheter av individbaserad riskbedömning vid blodgivning, som utfördes på uppdrag av regeringen.

En viktig slutsats från deras återrapportering är att en del ”potentiella blodgivare berörs av generella begränsningar som gör att de inte får donera blod, utan att hänsyn tagits till om de själva har ett riskfyllt beteende”. Här omnämns följande grupper:

  • Män som har sex med män
  • Kvinnor som har sex med män som har sex med män
  • Personer som någon gång har injicerat droger
  • Personer som levt en längre tid i länder där Chagas sjukdom förekommer

Dessutom visar sammanställningen att länder som infört individbaserad riskbedömning har gjort så utan att transfusionsöverförd smitta har ökat i blodverksamheterna.

Idag behöver en man som haft sex med en annan man vänta i sex månader innan han får ge blod.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Regnbågsblod

Regnbågsblod är en organisation som verkar för kunskapsbaserad blodgivning.

Initiativet har även gett upphov till stiftelsen Regnbågshjärta, som arbetar för att Sverige ska bli fritt från strukturell särbehandling och ojämlikhet för HBTQ+personer.

I fokus står hälso- och sjukvårdsfrågor med ändamålet att främja forskning, kunskapsspridning och opinionsbildning som bidrar till att skydda och förbättra livsvillkoren för HBTQ+personer.

Källa: regnbagshjartan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.