Sedan i september förra året har Stefan Hagdahl fört loggbok kring vilka bussar som låter högst, som låter normalt eller inte låter alls.
– Det finns ingen kontinuitet i högtalaren, den måste vara felprogrammerad, säger han.
När utropet är som högst störs Stefan och Ingrid Hagdahl.
– Jag blir irriterad när jag vaknar av höga ljud, det är inte alls trevligt, säger Ingrid Hagdahl.
Högtalarna som ropar ut busslinjens namn är till för personer med nedsatt syn. På Synskadades riksförbund ser man funktionen som högst nödvändig.
– Det är inte så roligt för dem – men det är väldigt viktigt för oss att den fungerar. Sedan begär ju inte vi ett högt ljud, säger vice ordförande Christer H Persson.
”Det är en katastrof”
Men det är tydligt att högtalarna inte fungerar som de ska. Vid två tillfällen när SVT är på plats vid paret Hagdahls bostad, meter från busshållplatsen, så fungerar ungefär hälften av utropen inte alls.
– Det är en katastrof, det betyder ju att jag vet att bussen har kommit, säger Christer H Persson.
Skånetrafiken: ”Det är ju inte bra”
Anders Engzell, som är presskommunikatör på Skånetrafiken, menar att ärendet ligger hos Skånetrafiken.
– Vi har ett ansvar att alla ska kunna resa kollektivt och det här är ett hjälpmedel för folk som är synskadade. Det ska vara samma volym överallt, så vi måste titta på varför det är så, säger han.
Men vad tror du det kan få för konsekvenser när bussen inte låter överhuvudtaget?
– Konsekvensen kan ju bli att synskadade i långa loppet inte kan åka kollektivt – och det är ju inte bra, säger Anders Engzell.
Systemet ska uppdateras
En fordonsspecialist på Skånetrafiken skriver i ett mejlsvar att de ska uppdatera systemet för utrop så att ljudvolymen minskar mellan klockan 19 till klockan 7.