En kvinna sitter på en bänk i en park med grönska runt omkring. Hon är klädd i svart och ser ut över landskapet, medan en man med kort hår och svart/vit tröja sitter vänd bort från kameran. I bakgrunden syns en vy av staden och vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte passande att säga emot” – Hör byggarbetaren ”Gustavs” erfarenheter i klippet ovan. Foto: SVT

Byggarbetaren ”Gustav” fick ångest av jobbet: ”Man ska vara tuff”

Uppdaterad
Publicerad

Enkätundersökningar från Byggnads Skåne visar att många inom byggbranschen upplever sig utsatta för trakasserier. Både kollegor, överentreprenörer och till och med chefer nämns som förövare.

Gustav, som egentligen heter något annat, jobbar som byggnadsarbetare i Skåne och är en av många som upplever en ohållbar arbetsmiljö. Ensam och överbelastad, kämpade han med att få ett misslyckat projekt på rätt spår. Sömnlösa nätter och ökad ångest men rädslan för att upplevas som mesig ledde till att han aldrig sa till.

Varför känns det mesigt att berätta det för chefen?

– Det finns fortfarande en stor machokulturen inom byggbranschen, problemet är att man ska vara tuff men egentligen så tar man illa åt.

Enkät visar: vanligt med kränkande handlingar

Enligt en undersökning från Byggnads Skåne uppger över hälften av de tillfrågade att det förekommit kränkande handlingar på arbetsplatsen.

– Jag tror att det är många som inte kommer in i branschen på grund av machokulturen, säger Gustav.

Hade dina chefer kunnat göra något annorlunda?

– Man kanske skulle haft gemensamma luncher så att cheferna har mer uppsyn, lägga undan extra fem minuter för att kolla så att alla har det bra.

Byggföretagen: ”Behöver utbilda oss”

Gustav berättar om en kollega om slutade på sin tidigare arbetsplats på grund av mobbning, men Gustav var själv inte närvarade i stunden.

– Nu snackar vi vuxna män som ska kunna bete sig moget men ändå lyckades de mobba honom till tårar.

På arbetsgivarnas sida ser bransch- och arbetsgivarorganisationen, Byggföretagen, allvarligt på att vittnesmålen om att det förekommer kränkande handlingar på arbetsplatser.

– Vi behöver bli bättre på att utbilda oss och få in mer mångfald i branschen, säger Anders Gärdsmark, regionchef syd, Byggföretagen.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en byggarbetare som arbetar på en byggnadsställning, omgiven av blå skyddsnät. Den högra sektionen visar en man som står framför en neutral bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om byggarbetares upplevelse av kränkningar och mobbning i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.