Gustav, som egentligen heter något annat, jobbar som byggnadsarbetare i Skåne och är en av många som upplever en ohållbar arbetsmiljö. Ensam och överbelastad, kämpade han med att få ett misslyckat projekt på rätt spår. Sömnlösa nätter och ökad ångest men rädslan för att upplevas som mesig ledde till att han aldrig sa till.
Varför känns det mesigt att berätta det för chefen?
– Det finns fortfarande en stor machokulturen inom byggbranschen, problemet är att man ska vara tuff men egentligen så tar man illa åt.
Enkät visar: vanligt med kränkande handlingar
Enligt en undersökning från Byggnads Skåne uppger över hälften av de tillfrågade att det förekommit kränkande handlingar på arbetsplatsen.
– Jag tror att det är många som inte kommer in i branschen på grund av machokulturen, säger Gustav.
Hade dina chefer kunnat göra något annorlunda?
– Man kanske skulle haft gemensamma luncher så att cheferna har mer uppsyn, lägga undan extra fem minuter för att kolla så att alla har det bra.
Byggföretagen: ”Behöver utbilda oss”
Gustav berättar om en kollega om slutade på sin tidigare arbetsplats på grund av mobbning, men Gustav var själv inte närvarade i stunden.
– Nu snackar vi vuxna män som ska kunna bete sig moget men ändå lyckades de mobba honom till tårar.
På arbetsgivarnas sida ser bransch- och arbetsgivarorganisationen, Byggföretagen, allvarligt på att vittnesmålen om att det förekommer kränkande handlingar på arbetsplatser.
– Vi behöver bli bättre på att utbilda oss och få in mer mångfald i branschen, säger Anders Gärdsmark, regionchef syd, Byggföretagen.