Resultaten från en omfattande undersökning bland byggarbetare i Sverige visar att omkring 60 procent av de svarande upplevt kränkande handlingar på jobbet.
Efter enkätundersökningen valde Byggnads Skåne att besöka över 1 200 arbetsplatser där det fanns allt från ensamarbete, stressiga arbetsförhållanden och flera som bryter mot arbetstidslagen och kollektivavtalet med för långa arbetsdagar.
Facket vill nu att alla chefer inom byggbranschen ska utbildas i hur man ska hantera psykisk ohälsa.
– Vi ser många chefer som tyvärr trakasserar sina anställda, säger Robert Nilsson, Byggnads Skåne.
Facket: Problem sopas under mattan
När Byggnads Skåne konfronterat chefer till anställda som vittnar om kränkande handlingar på sin arbetsplats har problemet enligt Robert Nilsson sopats under mattan.
– De svarade att det absolut inte har hänt trots att vi sitter på bevis som exempelvis sms och mejl som visar på trakasserier, säger han.
Under förhandling med företag som missbrukat sin makt har det i flera fall varit den utsatta som behövt byta arbetsplats.
– Jag blev nästan tårögd när en kvinna berättade vad hon behövt gå igenom, berättar Robert Nilsson.
Byggföretagen: ”Behöver bli bättre”
På arbetsgivarnas sida ser bransch- och arbetsgivarorganisationen, Byggföretagen, allvarligt på situationen och jobbar tätt ihop med facken.
– Vi behöver bli bättre på att utbilda oss och få in mer mångfald i branschen, säger Anders Gärdsmark, regionchef syd, Byggföretagen.
En anledning till att det ser ut som det gör kan enligt Anders Gärdsmark bero på just bristen på mångfald.
– Vi är väldigt många män i branschen som är sämre på att prata om hur vi mår, säger han.
En som vågat berätta är byggarbetaren ”Gustav” – hör om hans upplevelser i klippet nedan: