Forskaren och lektorn från Lunds universitet ska försöka bringa klarhet i vad som orsakar bakterier i vattnet.
– Det kan vara människobajs, fågelbajs eller något annat, säger Catherine Paul, som utvecklar sitt resonemang i videon ovanför.
”Vad beror det här på?”
Vid vissa tillfällen när Helsingborgs stad avråder från bad vet man anledningen – men ibland har de ingen aning om varför bakteriehalterna är höga.
– När det regnar mycket så ser vi att det ger direkt utslag på vattenproverna, då skickas orenat vatten ut från reningsverket, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig i Helsingborg.
– Vi hade väldigt höga halter i prover i augusti förra året, vi hade inget regn och det var inget orenat vatten som skickades ut i havet från Helsingborg. Det är klart man börjar undra – vad beror det här på?, säger Elisabet Lindberg.
Fortfarande oklart
Det är fortfarande en gåta varför augustiproverna 2019 var höga – men spekulationer finns.
– Det kan ju vara någon annan som skickar ut orenat vatten, säger Elisabet Lindberg.
Det talas ju om att havsströmmarna från Köpenhamn leder hit.
– Ja, 60 procent av tiden har vi norrgående strömmar – men om Köpenhamns orenade vatten når hela vägen upp hit kan vi inte svara på i dagsläget.
Catherine Paul har också visat att bakterier kan fastna på havsbotten en tid.
– När jag började som strandansvarig fick jag till mig att bakterier kan överleva i 72 timmar, sen dör de – men nu har det visat sig att bakterier kan lagra in sig i sanden och försvinner inte så fort som vi trodde, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig i Helsingborg.
Forskningen kring bakterierna vid Helsingborgs stränder ska fortsätta även i sommar.