Catherine Paul ska lösa gåtan med att det ibland, utan rimlig förklaring, är bakterier i badvattnet utanför Helsingborg. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Catherine ska lösa bajsbakteriegåtan i Öresund

Publicerad

Catherine Paul, lektor, ska lösa mysteriet med att det ibland finns bakterier i vattnet en bit utanför stränderna i Helsingborg – som ibland får staden att avråda från att ett dopp.

– Det kan vara människobajs, fågelbajs eller något annat, säger Catherine Paul.

Forskaren och lektorn från Lunds universitet ska försöka bringa klarhet i vad som orsakar bakterier i vattnet.

– Det kan vara människobajs, fågelbajs eller något annat, säger Catherine Paul, som utvecklar sitt resonemang i videon ovanför.

”Vad beror det här på?”

Vid vissa tillfällen när Helsingborgs stad avråder från bad vet man anledningen – men ibland har de ingen aning om varför bakteriehalterna är höga.

– När det regnar mycket så ser vi att det ger direkt utslag på vattenproverna, då skickas orenat vatten ut från reningsverket, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig i Helsingborg.

– Vi hade väldigt höga halter i prover i augusti förra året, vi hade inget regn och det var inget orenat vatten som skickades ut i havet från Helsingborg. Det är klart man börjar undra – vad beror det här på?, säger Elisabet Lindberg.

Fortfarande oklart

Det är fortfarande en gåta varför augustiproverna 2019 var höga – men spekulationer finns.

– Det kan ju vara någon annan som skickar ut orenat vatten, säger Elisabet Lindberg.

Det talas ju om att havsströmmarna från Köpenhamn leder hit.

– Ja, 60 procent av tiden har vi norrgående strömmar – men om Köpenhamns orenade vatten når hela vägen upp hit kan vi inte svara på i dagsläget.

Catherine Paul har också visat att bakterier kan fastna på havsbotten en tid.

– När jag började som strandansvarig fick jag till mig att bakterier kan överleva i 72 timmar, sen dör de – men nu har det visat sig att bakterier kan lagra in sig i sanden och försvinner inte så fort som vi trodde, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig i Helsingborg.

Forskningen kring bakterierna vid Helsingborgs stränder ska fortsätta även i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.