Tidigare i veckan släppte Havs- och vattenmyndigheten årets bedömning av EU-bad i Sverige. I Helsingborg fick åtta av nio badplatser godkänt.
Det fick däremot inte Vikingstrand – det bad som Helsingborgs stad marknadsför som det bästa för personer med funktionsnedsättning.
Här klassas badvattnet nu som dåligt. Vattnet på Vikingstrand har testats vid 56 tillfällen under fyra år – vid sju av dessa har vattnet varit otjänligt.
Därmed avråds allmänheten från att bada där – hela sommaren. Även tidigare år har badvattnet dömts ut på badplatsen.
– Det är såklart jättetråkigt, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.
Inte badförbud
Men hon påpekar också att det inte råder badförbud på Vikingstrand.
– Den här bedömningen grundar sig ju på gamla siffror och indikerar att det här är en strand som tenderar att ha fler sämre prover än andra. Men våra egna mätningar kan visa på utmärkt vattenkvalitet under sommaren, så vi uppmuntrar folk att hålla koll på vår badvattenprognos som på finns kommunens hemsida, säger Elisabeth Lindberg.
.
Fyra nivåer på vattnet
I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Badvattnet på dessa badplatser kontrolleras efter vissa regler och klassas utifrån fyra nivåer: utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt.
Om badvattnet är dåligt ska det finnas en skylt som avråder från bad.
Betygen på alla EU-bad i Helsingborg 2020
Domsten – utmärkt kvalitet
Fria bad – tillfredsställande kvalitet
Hittarp – bra kvalitet
Järnvägsmännens brygga – Utmärkt kvalitet
Laröbaden – utmärkt kvalitet
Rydebäck – utmärkt kvalitet
Råå vallar – tillfredsställande kvalitet
Vikingstrand – dålig kvalitet
Örby ängar – utmärkt kvalitet
Källa: www.havochvatten.se