Befesa Scandust i Landskrona. Foto: TT

Chef på Befesa Scandust misstänks för grovt miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Personen misstänks för att med uppsåt eller oaktsamhet spridit höga halter av cyanid och andra tungmetaller på industriområdet i Landskrona.

Åklagaren menar alltså att minst en person skulle kunna hållas ansvarig för utsläppen av de farliga ämnena, men utesluter inte att fler personer kan delges misstanke.

Personen som redan förhörts av polis sitter i en ledande position på företaget och riskerar fängelse i upp till sex år, lägsta straffet är sex månader.

Cyanidutsläppen i Landskrona

– Jag skulle säga att bevisläget är gott, säger åklagare Lars Magnusson som leder förundersökningen.

Han har ännu inte tagit del av förhöret och vet således inte om personen erkänner brott eller inte.

– Vi kommenterar inte pågående rättsfall men samarbetar fullt ut med polisen, de får all information som de behöver från oss säger Per-Anders Hjort som är styrelseordförande på Befesa Scandust.

Åtal tidigast i november

I övrigt vill Lars Magnusson inte säga så mycket om utredningen. Tidigast i mitten av november kan det bli aktuellt att väcka åtal.

Det vad länsstyrelsen som polisanmälde Befesa Scandust vintern 2015 efter att de uppmätt 300 gånger högre cyanidhalter än tillåtet i grundvattnet.

Det har även hittats död fisk och döda fåglar på fabriksområdet.

I våras kunde produktionen åter starta efter att Befesa Scandust, i samråd med länsstyrelsen, infört en ny slamtorkningsanläggning.

LÄS MER: Inte första gången företaget polisanmäls

Grovt miljöbrott

Vid bedömningen att miljöbrottet är grovt ska handlingen:

  • Medfört eller kunnat medföra varaktiga skador av stor omfattning.
  • Varit av särskilt farlig art eller innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag.
  • Inneburit att gärningsmannen, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet gjort sig skyldig till en försummelse av allvarligt slag.

Grovt miljöbrott  kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: lagen.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet