Cityföreningen i Helsingborg: ”Det finns ljusglimtar”

Uppdaterad
Publicerad

Konkurserna inom handeln spås öka kraftigt som en följd av corona-krisen.

Men det finns ljusglimtar. Försäljningen av bland annat blommor, choklad och heminredning ökar.

Varannan företag inom sällanköpsbranschen (kläder, skor, elektronik och möbler exempelvis) har tappat minst 40 procent av omsättningen jämfört med motsvarande period i fjol. Och var fjärde handlare har tappat så mycket som 60 procent.

Det visar Svensk handels senaste enkätundersköning.

– Det är ett väldigt allvarligt läge och många företag kämpar för att klara sig igenom krisen. Vissa klarar sig max några månader till, för andra handlar det rent av om dagar, säger Hans Tjernström Carraro, presschef vid Svensk handel.

– Behovet av åtgärder som når ut till företagen är helt nödvändiga, annars kommer vi att få fler konkurser i handeln.

Även Cityföreningen konstaterar att det är tufft för handeln i Helsingborg city. Men Hanna Candell ser några ljusglimtar i mörkret.

– Vi ser att vissa handlare har ökat sin försäljning med nästan en tredjedel under krisen, säger Hanna Candell, vd på Cityföreningen i Helsingborg.

”Många passar på att fixa hemma”

Bland annat ser hon en ökning i försäljning av choklad, blommor och heminredning. Samma mönster ser Svensk handel i sin senaste undersökning.

– Det är nog många passar på att fixa hemma nu när de har tid och en hel del som vill skicka bud till familj och släktingar man inte kan träffa, säger Hanna Candell.

Livsmedelshandeln har stått stark genom genom krisen. Även byggvaruhandeln har skonats.

Men nu finns tecken på viss återhämtning för sällanköpsbranschen.

– Det vi hör är att det blivit något bättre i takt med att samhället går tillbaka till ett mer normalt tillstånd. Vi får se om vi kan se en ljusning i vår nästa mätning, säger Hans Tjernström Carraro.

Branschorganisationen följer handeln i krisen

Branschorganisationen Svensk handel följer utvecklingen för sina medlemmar under den pågående corona-krisen. Flera enkäter har skickats ut under de senaste veckorna. Den senaste enkäten besvarades av 700 slumpvis utvalda medlemmar i Sverige. Frågan som ställdes var hur mycket omstättningen under innevarande vecka förändrats jämfört med samma tid i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.