Enligt åtalet ska de båda tjejerna ha tejpat ihop Emilias armar och ben och knivhuggit och slagit henne upprepade gånger.
Mordrättegången är speciell eftersom tjejerna är så unga. Den ena av dem är inte ens straffmyndig.
– Det har varit påfrestande med hänsyn till målets karaktär. Det handlar om väldigt unga personer, säger Angelika Lesniewicz målsägandebiträde.
Målsägandebiträde vill se fängelsestraff
På fredagen var det den sista rättegångsdagen i fallet och åklagaren Pernilla Nilsson yrkade på fyra års sluten ungdomsvård för 15-åringen.
Målsägandebiträdet Angelika Lesniewicz har däremot yrkat på fängelse.
– Den påföljd som sluten ungdomsvård medför tycker jag inte är tillräckligt ingripande med hänsyn till brottets karaktär och jag har bett tingsrätten ta ställning till det och döma ut ett fängelsestraff, säger hon.
15-åringens advokat: ”Hon ångrar vad som hänt”
Flickorna nekar till mord men erkänner grov misshandel.
– Hon ångrar naturligtvis vad som hänt och hade hon kunnat göra det ogjort hade hon gjort det, säger 15-åringens advokat Maria Ståhl Lindgren.
Advokaten yrkade på att 15-åringen ska släppas ur häktet.
– Hon har suttit häktad en längre tid och jag bedömer att det är skadligt om hon sitter kvar, säger hon.
Men på fredagseftermiddagen beslutade Lunds tingsrätt att 15-åringen förblir häktad och att hon ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
13-åringens skuldfråga utreds
13-åringen kan inte dömas till straff av en domstol. I hennes fall handlar det om att tingsrätten ska slå fast vad hon gjort sig skyldig till genom så kallad bevistalan.
– Min klient har varit tydligt med att det inte funnits något uppsåt till den dödliga utgången. Hon önskar att det aldrig hade hänt och är väldigt ledsen för att det blev som det blev, säger Maria Grosskompf, 13-åringens juridiska biträde.
Det här är bevistalan?
Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser.
Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet.
Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.
Lagen ändrades den första juli 2023. Tidigare var det socialtjänsten som begärde att en domstol prövar skuldfrågan.
Källa: Åklagarmyndigheten