Mordet anses av åklagaren vara synnerligen grovt eftersom våldet varit planerat, utdraget och livsfarligt.
13-åringen kommer inte kunna dömas till något straff på grund av sin låga ålder utan rätten ska bara ta ställning till om hon är skyldig eller inte, genom en så kallad bevistalan.
De båda nekar till mordanklagelserna.
Effekt av lagjustering
Hittills i år har 62 fall av bevistalan väckts av åklagare över landet. Det är en ökning med över 600 procent jämfört med 2023 års tio fall. Detta sedan lagen ändrades förra året.
– Det finns en förmodad negativ konsekvens av att barn hanteras i straffprocessen eftersom den kan vara skadlig och stigmatiserande. Samtidigt är en funktion med bevistalan att bredda underlaget till sociala myndigheter, säger Amanda Lublin, doktorand i processrätt vid Stockholms universitet.
Det här är bevistalan?
Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser.
Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet.
Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.
Lagen ändrades den första juli 2023. Tidigare var det socialtjänsten som begärde att en domstol prövar skuldfrågan.
Källa: Åklagarmyndigheten