En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en tåglastbil med flera godsvagnar, varav en är täckt med graffiti, och omges av en grön miljö. Den högra sektionen visar Amanda Lublin som är doktorand i processrätt vid Stockholms universitet och som sitter framför ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska ett barn som inte kan straffas prövas i domstol? Hör Amanda Lublin, doktorand i processrätt berätta varför. Foto: SVT

Flickor ställs inför rätta för mordet på Emilia i Landskrona: ”Unikt med så ung misstänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången mot de två flickor, 13 och 15 år gamla, som misstänks för mordet på Emilia i Landskrona. Fallet är unikt med tanke på deras låga ålder men samtidigt ökar antalet rättsprocesser mot barn som inte kan straffas.

Mordet anses av åklagaren vara synnerligen grovt eftersom våldet varit planerat, utdraget och livsfarligt.

13-åringen kommer inte kunna dömas till något straff på grund av sin låga ålder utan rätten ska bara ta ställning till om hon är skyldig eller inte, genom en så kallad bevistalan.

Mord på flicka i Landskrona

De båda nekar till mordanklagelserna.

Effekt av lagjustering

Hittills i år har 62 fall av bevistalan väckts av åklagare över landet. Det är en ökning med över 600 procent jämfört med 2023 års tio fall. Detta sedan lagen ändrades förra året.

– Det finns en förmodad negativ konsekvens av att barn hanteras i straffprocessen eftersom den kan vara skadlig och stigmatiserande. Samtidigt är en funktion med bevistalan att bredda underlaget till sociala myndigheter, säger Amanda Lublin, doktorand i processrätt vid Stockholms universitet.

Det här är bevistalan?

Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser.

Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet.

Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.

Lagen ändrades den första juli 2023. Tidigare var det socialtjänsten som begärde att en domstol prövar skuldfrågan.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet