Det har gått drygt fyra månader sedan 14-åriga Emilia hittades livlös på den gamla järnvägsstationen i Landskrona. Och idag kan mordet vara ett steg närmre lösning.
För nu åtalas en 15-årig flicka misstänkt för dådet.
Åklagaren: ”lika delaktiga”
Ytterligare en flicka misstänks för mord men eftersom hon är 13 år och inte straffmyndig kan hon inte åtalas. Däremot ska hennes skuld prövas i domstolen genom en så kallad bevistalan.
– Jag menar att båda flickorna är lika delaktiga i både planeringen och utförandet av brotten. De har gjort det här tillsammans och i samförstånd, säger senior åklagare Pernilla Nilsson, i ett pressmeddelande.
Enligt åklagaren kom Emilia till Landskrona i tron om att hon var bjuden på fest och tog sig till den gamla järnvägsstationen. Där väntade de två andra flickorna.
Våldsamt händelseförlopp
Och det är en våldsam bild av händelseförloppet som åklagaren målar upp. Gärningspersonerna ska tejpat ihop flickans armar och ben med silvertejp. Därefter ska de knivhuggit och slagit henne upprepade gånger.
– Utredningen visar att de misstänkta tidigare under kvällen har stulit brottsverktyg i olika butiker, såsom bland annat kniv och silvertejp.
De letade även rätt på platsen där brottet sedan begicks – ett industriområde med gamla järnvägsspår.
Kniv hittades efter dykningar
Efter mordet gjordes flera dykningar i hamnbassängen i Landskrona och det var där hittades den kniv som åklagaren menar användes vid dådet. I anslutning till hamnbassängen hittades även Emilias väska.
Som bevis finns också bland annat övervakningsfilmer som åklagaren menar visar flickornas rörelsemönster före och efter dådet. Även den film som spreds på sociala medier, som sades visa delar av händelsen, finns med som bevis enligt åklagaren.
Flickorna misstänks också för grovt rån eftersom de efter våldsdådet ska ha tagit Emilias väska och mobiltelefon, enligt åklagaren.
Båda flickorna nekar till brott.
Det här är bevistalan
- Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser.
- Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet.
- Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.
- Lagen ändrades den första juli 2023. Tidigare var det socialtjänsten som begärde att en domstol prövar skuldfrågan. I endast fem ärenden hade socialtjänsten gjort så sedan 2008. Det kan jämföras med årets sju första månader där bevistalan har väckts i 19 ärenden mot 21 barn.
Källa: Åklagarmyndigheten