En person klädd i vit skyddsutrustning fotograferar insidan av en tågvagn, ståendes vid öppningen. I bakgrunden syns en skylt som anger lastplats, och omgivningen består av grön vegetation och järnvägsinfrastruktur. Platsen är där 14-Emilia hittades död i Landskrona i somras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under årets nio första månader hade 338 barn häktats. Av dem hade 105 barn suttit längre än tre månader i häkte, vilket är en fyrdubbling jämfört med 2021. En av dem är 15-åringen som är misstänkt för mordet på Emilia i Landskrona – se mer i videon. Foto: SVT

15-åringen fortsatt häktad för mordet på Emilia i Landskrona – barn i häkten ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åriga flicka som misstänks för mordet på Emilia i Landskrona har nu suttit häktad i tre månader. Sedan 2021 ska minderåriga inte sitta häktade längre än så. Ändå har antalet fyrdubblats.

Emilia hittades livlös i Landskrona den 23 juli. Sju minderåriga misstänks på olika sätt vara inblandade. En av dem är en 15-årig flicka som nu suttit häktad i tre månader och som nyligen omhäktades.

– Jag tycker att det är olyckligt att det tar längre tid. Hon har varit häktad sedan den 26 juli. Det är en lång tid och hon mår naturligtvis inte bra utav den här isoleringen som det innebär att vara häktad, säger 15-åringens advokat Maria Stål Lindgren.

Mord på flicka i Landskrona

För drygt tre år sedan trädde en ny häkteslag för minderåriga i kraft. Sedan dess ska en person under 18 år inte sitta häktad längre än tre månader om det inte finns synnerliga skäl.

Barn i häkte – ökat kraftigt

Men häktestiden för minderåriga har inte minskat – den har ökat.

Fram till den första oktober i år har 338 barn suttit häktade. Av dem har 105 befunnit sig längre än tre månader i häktet. Det är en fyrdubbling sedan 2021 när den nya lagen trädde i kraft.

– Barn och unga som frihetsberövas måste få stöd att lämna det kriminella livet. Långa häktningstider är skadliga för barnet, kränker deras rättigheter och försvårar för barnen att få den vård och utbildning de behöver för att inte fastna i kriminalitet. De långa häktningstiderna i Sverige sticker ut ur ett internationellt perspektiv, säger Juno Blom, Barnombudsman.

Åklagaren i Emilia-fallet: Är motiverat

Men kammaråklagare Pernilla Nilsson som leder utredningen av mordet på Emilia menar att hon behöver ta hänsyn till flera aspekter och att det Landskronafallet är motiverat.

– Jag måste tänka på om det är proportionerligt att den unge ska frihetsberövas genom häktning i förhållande till dennes ålder. Sen måste jag också tänka på om det kan anordnas en betryggande övervakning på annat sätt och då är det exempelvis att den unge omhändertas av sociala myndigheter, säger hon.

Lunds tingsrätt har förlängt häktestiden för 15-åringen till den 8 november.

Förutom 15-åringen är en 13-årig flicka misstänkt för mordet och fem unga personer misstänks för medhjälp till grov misshandel. Tidigare var även en misstänkt person misstänkt för skyddande av brottsling men den har nu avskrivits från utredningen.

Barn i häkte

2021: 160 (27)

2022: 194 (30)

2023: 335 (89)

2024: 338 (105)

Siffrorna avser personer som sitter i svenskt häkte och som vid första häktesdagen var under 18 år. I parentes visas hur många som har suttit längre än tre månader. Notera att för 2024 gäller siffror för årets första nio månader.

Källa: Kriminalvården

En person under 18 år ska endast hållas häktad i tre månader i sträck, efter ett riksdagsbeslut som trädde i kraft den 1 juli 2021. Tiden får dock överskridas om det bedöms finnas synnerliga skäl. Exempel på sådana skäl kan vara att det rör sig om organiserad brottslighet, att brottet är svårutrett och att det rör sig om väldigt allvarliga brott med högt straffvärde.

Källa: Riksdagen.se och Barnombudsmannen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet