Bild på Emilia och två silhuetter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två tonårstjejer misstänks för mordet på 14-åriga Emilia – det här är deras bakgrund. Foto: Privat/SVT

15-åring misstänkt för mordet i Landskrona kan ha allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åriga flicka som misstänks för mordet på Emilia i Landskrona har nu genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning. Den slår fast att det finns misstankar om en allvarlig psykisk störning hos flickan.

Undersökningens innehåll är till största del sekretessbelagt, men av Rättsmedicinalverkets läkarintyg framgår det att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas både vid gärningen och tillfället för undersökningen. Det var Helsingborgs dagblad först med att rapportera.

En paragraf 7-undersökning är en mindre rättspsykiatrisk undersökning som domstolen beslutar om vid misstanke om att en gärningsperson har en allvarlig psykisk störning.

Mord på flicka i Landskrona

Eftersom ansvarig överläkare i rättspsykiatri nu bedömt att en störning kan misstänkas är det möjligt att en större rättspsykiatrisk undersökning, som tar flera veckor, genomförs vid en fällande dom.

Våldsamt hemma

Det var den 23 juli som Emilia hittades död vid godsbangården i Landskrona. Förutom 15-åringen är även en 13-årig flicka misstänkt för att ha mördat henne.

Flickorna som är misstänkta för mordet kände Emilia sedan tidigare. Både 13-åringen och 15-åringen har har varit omhändertagna av sociala myndigheter och flyttats runt mellan olika boenden såsom jourhem, HVB-hem och SiS-hem. Det här eftersom det varit våldsamt och otryggt hemma. De tre flickorna bodde under en period på samma SiS-hem.

15-åringen sitter häktad

I förra veckan förlängdes häktningen för 15-åringen till den 20 september. I och med att det rör sig om så unga misstänkta gärningspersoner måste åklagaren genomföra brottsutredningen snabbt. 15-åringen har hittills suttit häktad i mer än en månad. 13-åringen är, på grund av sin ålder, istället omhändertagen av sociala myndigheter.

– Ett omfattande utredningsarbete pågår och utredningen beräknas inte vara klar inom den närmaste månaden. Misstankarna för de inblandade är oförändrade, sade åklagare Pernilla Nilsson, till SVT Nyheter Helsingborg vid omhäktningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet