Mordet på 14-åriga Emilia har berört hela Landskrona. Nu fortsätter förundersökningen där två jämnåriga flickor är misstänkta för dådet. Foto: SVT

Mordet på 14-åriga Emilia i Landskrona: ”Omfattande utredningsarbete pågår”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren behöver minst en månad till på sig att utreda mordet på 14-åriga Emilia. Det var den 23 juli flickans döda kropp hittades. Två flickor 13 och 15 år är misstänkta för att ha mördat henne.

Emilia blev utsatt för kraftigt våld vilket ledde till hennes död.

– Skadorna på henne är ren tortyr och avrättning, säger mamman till SVT Nyheter Helsingborg.

Mord på flicka i Landskrona

Kroppen hittades på godsbangården i Landskrona den 23 juli och det finns även film tagen från natten då hon dödades. Videomaterialet har fått stor spridning lokalt men har även utnyttjats i invandringskritiskt propagandasyfte internationellt.

Måste utreda snabbt

Flickorna som är misstänkta för mordet, 13 och 15 år gamla, kände Emilia sedan tidigare. De misstänkta har varit omhändertagna i perioder av sociala myndigheter.

I och med att det rör sig om så unga misstänkta gärningsmän måste åklagaren genomföra brottsutredningen snabbt. 15-åringen har nu suttit häktad i en månad. 13-åringen är omhändertagen av sociala myndigheter.

– Ett omfattande utredningsarbete pågår och utredningen beräknas inte vara klar inom den närmaste månaden. Misstankarna för de inblandade är oförändrade, säger åklagare Pernilla Nilsson.

Nu har häktningstiden förlängts för 15-åringen till den 20:e september. Hon nekar till mordanklagelserna.

13-åringen kan inte straffas

Eftersom 13-åringen inte är straffmyndig är det oklart om hennes eventuella skuld kommer bedömas i domstol.

Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Det har åklagaren ännu inte berättat om hur hon tänker göra.

Ytterligare en person är misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Vars advokat inte vill kommentera detta ytterligare.

SVT Nyheter Helsingborg söker 13-åringens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet