Amanda Lublin doktorand i processrätt och blommor vid brottsplatsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amanda Lublin doktorand i processrätt förklara hur det går till när barn i ung ålder misstänks för grova brott i klippet ovan. Foto: SVT

Experten: Så ser rättprocessen ut för barn under 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Två flickor är misstänkta för mordet på den 14-åriga flickan i Landskrona. Men vad händer egentligen när barn under 15 år misstänks för grova brott?

En 15-årig flicka och en flicka under 15 år är misstänkta för mordet på den 14-åriga flicka som hittades livlös vid den gamla järnvägsstationen den 23 juli i Landskrona.

Amanda Lublin, doktorand i processrätt, förklarar hur det går till när så unga personer blir misstänkta för grova brott.

Mord på flicka i Landskrona

Hur vanligt är det att så unga personer misstänks för mord?

– Historiskt sett har man inte fört någon officiell statistik på barn under 15 års ålder som är misstänkta för allvarliga brott men man kan säga att det är synnerligen ovanligt, säger Amanda Lublin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet