Mord i Landskrona, spridning i sociala medier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ligger bakom mordfilmens stora internationella spridning? Så vår genomgång i videon. Foto: SVT/TT/Pexels

Mordvideon från Landskrona sprids internationellt som propaganda

Uppdaterad
Publicerad

En film från mordnatten i Landskrona har nu fått spridning utanför Sveriges gränser. Klippet delas med falska påståenden om att 14-åriga flickan ”mördats av muslimska migranter” – och bakom ligger ett stort konto på X som också spridit lögnen om att en muslimsk migrant låg bakom knivdådet i Southport.

En livlös flicka hittades utomhus i Landskrona efter midnatt den 23 juli. Hon dödförklarades kort därpå, och polisen konstaterade att hon utsatts för kraftigt våld.

En film som uppges visa hur den nu avlidna flickan utsätts för en misshandel av två personer har fått spridning i sociala medier – särskilt utanför Sverige.

SVT verifierar

Detaljer återkommer

I inlägg efter inlägg om mordet – på hebreiska, på polska, på spanska, på engelska – återkommer två detaljer.

Dels det felaktiga påståendet att 14-åringen ska ha blivit mördad av muslimska kvinnliga migranter.

Och dels en liten gul symbol inbränd i videon.

Logotypen tillhör ett stort X-konto som spridit falska uppgifter om knivdådet i Southport, ett konto som Elon Musk twittrat till, ett konto som enligt data från sociala medier-analysföretaget Socialblade har växt i hög fart under sommaren – under både juni och juli 2024 ökade följarantalet med över hundra tusen i månaden.

Över 400 000 följare

Kontot, som heter ”Europe Invasion”, har gång på gång uppmanat sina över 400 000 följare att resa sig upp och ”slå tillbaka mot inkräktarna som invaderar Europa.”

Men vad är det som pekar på att spridningen har sitt ursprung i just detta konto?

Se videon ovan för svaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet