Kravallpoliser, poliser, Andrew Tate

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbritannien skakas av de största upploppen på ett decennium – se hur knivattacken i den engelska kuststaden Southport ledde till massiva kravaller. Foto: Reuters

Tidslinje: Så eldade falska uppgifter på upploppen efter knivdådet

Uppdaterad
Publicerad

Falska uppgifter som spreds på sociala medier bidrog till att spä på upploppen efter knivdådet i engelska Southport, enligt den brittiska polisen.

Gärningsmannen beskrevs helt utan grund som nyanländ och asylsökande – med ett påhittat arabiskklingande namn.

SVT har undersökt hur kravallerna tog fart i Storbritannien.

I Storbritannien utspelar sig de största upploppen på över ett decennium.

De våldsamma demonstrationerna mot invandring och islam fortsätter i städer runt omkring landet. Totalt har nu 400 personer gripits i samband med upploppen, enligt den brittiska polisen.

SVT verifierar

– Detta är inte protester, bara våld, skriver Storbritanniens premiärminister Kier Starmer på X.

Det var efter att tre flickor knivmördades förra måndagen som de falska uppgifterna om gärningsmannens ursprung tog fart i sociala medier.

Högerextrema grupper gick dagen efter dådet ut för att demonstrera. På flera platser attackerades moskéer och på söndagen sattes ett asylboende i norra England i brand, rapporterar Sky News.

Det trots att den brittiska polisen gick ut och dementerade de falska uppgifterna. Den verklige gärningsmannen var en 17-årig brittisk medborgare som föddes i Cardiff, med föräldrar från Rwanda.

Demonstranter drabbar samman

I Plymouth sammandrabbade på måndagskvällen en grupp demonstranter och motdemonstranter. Smällare och tegelstenar ska ha kastats av högerextrema demonstranter mot poliser och motdemonstranter.

En polis uppger för Sky News att situationen i Plymouth ”spårat ur” och att tre poliser är skadade. Liknande scener har utspelat sig i bland annat Bristol, Manchester och Belfast.

På söndagen hölls ett krismöte där regeringen diskuterade hur man skulle hantera demonstranterna.

Från desinformation till kravaller – se SVT:s tidslinje i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet