Knivattacken i Southport, England och Keir Starmer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du en sammanfattning av vad som hänt i Southport – på 60 sekunder. Foto: Reuters

Premiärministerns ilska: Högerextrema kapar sorgen i Southport

Uppdaterad
Publicerad

Tre flickor dog och flera skadades i knivattacken mot dansskolan på måndagen.

Kravallerna som utbröt i Southport på tisdagskvällen kan var ett resultat av ryktesspridning. Över 100 personer ska ha gripits, enligt lokalpolisen.

”De som har kapat vakan för offren med våld och bråk har förolämpat samhället när det sörjer”, skriver premiärministern på X.

Stökiga upplopp ägde på tisdagskvällen rum utanför en moské i Southport. Oroligheterna utbröt direkt efter att en minnesstund för offren i måndagens knivattack hållits, något som fick premiärminister Keir Starmer att reagera.

”De som har kapat vakan för offren med våld och bråk har förolämpat samhället när det sörjer”, skriver han på X.

Ett trettiotal poliser uppges ha skadats i oroligheterna, varav åtta allvarligt. Enligt polisen kastade demonstranterna tegelstenar, mot poliser och moskén, och tände eld på polisbilar.

Enligt The Independent var en del av demonstranterna maskerade med balaklavor och skrek ”England tills jag dör!”

Polisen: Sluta spekulera

Polisen misstänker att personerna bakom kravallerna är kopplade till högerextrema och islamofobiska English Defence League, och att våldsamheterna är ett resultat av ryktesspridning kopplat till den misstänkte gärningsmannen, enligt ett uttalande.

Tidigt, redan när polis och räddningstjänst fortfarande arbetade på brottsplatsen, började rykten om gärningsmannens identitet spridas i sociala medier. Bland annat spreds ett felaktigt namn och uppgifter om att mannen var asylsökande.

Polisen skriver på sin hemsida: ”vi har redan sagt att den gripne personen är född i Storbritannien, spekulationer hjälper ingen i nuläget”.

”Egna politiska syften”

Stadens polischef sa till BBC att han fördömer de ”ligister” som använde ”tre små barns död för sina egna politiska syften”.

Organisationen för regionens moskéer, Liverpool Region Mosque Network, gjorde under kvällen ett uttalande gällande kravallerna utanför moskén i Southport.

”En liten grupp av människor försöker framställa det som att denna avskyvärda handling på något sätt är relaterad till det muslimska samfundet. Det är den inte, och vi får inte låta dem som försöker så splittring och sprida hat använda detta”, skriver man på X.

Tre flickor i åldrarna sex till nio år dog när en 17-årig pojke gick till attack med kniv på en dansskola. Åtta andra barn skadades och två vuxna, för en del av dem bedöms läget vara allvarligt.

Brinnande polisbil efter upplopp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från det våldsamma upploppet i Southport. Foto: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.