Två döda och flera skadade i knivattack utanför Liverpool – 17-åring gripen

Uppdaterad
Publicerad

Två barn har dött och flera barn är allvarligt skadade efter att en man gått till attack med kniv i Southport, norr om Liverpool under måndagen.

En 17-åring har gripits efter attacken.

Larmet inkom till polisen strax före klockan tolv på måndagen. Beväpnad polis grep därefter den misstänkta gärningsmannen och beslagtog en kniv.

Den gripna personen ska vara en 17-åring från en närliggande by, uppger polisen och tillägger att de i nuläget inte letar efter fler personer kopplade till attacken. Gärningsmannen är misstänkt för mord och mordförsök.

Polisen har spärrat av ett bostadshus i byn där den misstänkta gärningsmannen bor, det är oklart om det är kopplat till händelsen, skriver Sky News.

Två barn har avlidit efter attacken. Nio barn är skadade, varav sex allvarligt, uppger polisen på en presskonferens.

Även två vuxna skadades allvarligt och polisen tror att de skadades i samband med att de försökt skydda barnen.

Polisen uppger att händelsen i nuläget inte behandlas som terrorrelaterad, men att motivet är oklart i nuläget.

Barn bland de skadade

Polisen bekräftar att attacken ägde rum under en dansundervisning med Taylor Swift-tema på the Hart Space, en verksamhet som riktar sig till barn och gravida.

– Jag såg flera barn utanför. De var skadade och blödde, säger ett ögonvittne till The Telegraph.

Kriminaltekniker har anlänt till platsen och polisen uppger att det inte finns någon fortsatt fara för allmänheten, skriver Liverpool Echo.

Keir Starmer: ”Fruktansvärt och djupt chockerande”

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer skriver på X att hans tankar går till de drabbade.

”Fruktansvärda och djupt chockerande nyheter kommer från Southport. Mina tankar går till alla drabbade. Jag vill tacka polisen och räddningstjänsten för deras snabba insats. Jag hålls uppdaterad i takt med att situationen utvecklas.”

I ett uttalande i brittiska underhuset kommenterar Storbritanniens inrikesminister Yvette Cooper händelsen och säger att det är förödande, skriver Sky News.

– Alla våra tankar går till de drabbade och deras familjer, säger Yvette Cooper.

Polisen har infört en tillfällig begränsning av luftrummet över Southport.

Texten uppdateras.

Storbritannies inrikesminister Yvette Cooper

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Storbritanniens inrikesminister Yvette Cooper om knivattacken i Southport: ”Våra tankar går till familjer och närstående” Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.