Protest i Sunderland efter knivdådet i Southport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen misstänker att tisdagsvåldet kopplas till den högerextrema gruppen English Defence League, som uppmanat till protester på sociala medier. Foto: Reuters

Nya upplopp efter knivdådet i Southport – polisstation brann

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor samlades under fredagskvällen i Sunderland för att demonstrera mot det knivdåd Southport i som dödade tre flickor. Protesterna urartade i kravaller.

Sunderlands polisstation uppgavs under kvällen stå i brand, rapporterade The Telegraph.

Demonstranterna ska även ha kastat stenar på polisen.

– Det vi ser är helt oacceptabelt och kommer inte tolereras, säger en polis till tidningen.

Borgmästare Kim McGuinness säger att hon är ”förskräckt” över händelserna.

– Om svaret på en tragedi är att använda våld och attackera polisen så är det inte protester, det är brottsligt, säger hon.

Även i Liverpool var det stökigt under fredagen. Högerextrema demonstranter samlades utanför en moské i staden och drabbade då samman med motdemonstranter.

Upplopp tidigare i veckan

En våg av liknande protester väntas runtom i Storbritannien i helgen, och polisen har bemannat upp ordentligt för att klara av dem, skriver The Guardian. Tidigare i veckan utbröt upplopp i Southport där polisbilar sattes i brand och stenar kastades mot polisen.

Polisen misstänker att våldsamheterna i tisdags kopplas till den högerextrema gruppen English Defence League, som ska ha spridit uppmaningar om att delta i protesterna på sociala medier. Även protesten i Sunderland ska ha organiserats av högerextrema, enligt The Guardian.

Det var i måndags som tre flickor dödades, och flera skadades allvarligt, efter att en 17-åring gått till attack med en kniv i staden Southport. Barnen deltog i en Taylor Swift-inspirerad danskurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.