Sven Granath, kriminolog på Stockholms universitet, till höger arkivbild på telefon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför filmar unga sina våldsbrott? Hör kriminologen Sven Granath i videon. Foto: Edvin Lundqvist/SVT, Arkivbild

Film från mordnatten i Landskrona sprids: ”Inte lämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Filmer och bilder från natten då en tonårsflicka i Landskrona misstänks ha mördats har fått spridning på sociala medier.

Polisen uppger att de har kontaktats av en oroad allmänhet med anledning av detta.

– Vissa saker är inte lämpliga att sprida, säger Kent Persson, utredare på polisen, till SVT Nyheter.

En livlös skadad flicka hittades utomhus vid den gamla järnvägsstationen i Landskrona, efter midnatt den 23 juli. Hon dödförklarades kort därpå.

Polisen har konstaterat att hon utsattes för kraftigt våld. En flicka under 15 är nu misstänkt för mord och människorov och en 15-årig flicka är häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Flickorna, som är bekanta med offret sedan tidigare, har gjort vissa medgivanden och lämnat uppgifter om bakgrunden till gärningen och vad som hänt, enligt åklagaren.

Mord på flicka i Landskrona

Efter mordet har filmer och bilder som uppges visa mordkvällen delats på sociala medier.

Rådmannen: ”Det är hemskt”

En film som fått spridning, och som SVT Nyheter har tagit del av, uppges visa hur den nu avlidna flickan utsätts för en misshandel av två personer, varav en av dem filmar skeendet.

Polisen bekräftar att det sprids filmer, men vill i övrigt inte säga mer än så.

– Vi har uppringare och vi får in information från flera olika personer varje dag som har sett vad de säger är filmer. Vi håller på att kontrollera vad det är för filmer de har sett helt enkelt, säger Kent Persson, utredare grova brott i Helsingborg.

Persson säger även till P4 Malmöhus att både personer som sett filmerna och föräldrar till barn som har sett filmerna har kontaktat polisen.

Att bli filmad i samband med att man utsätts för brott kan i sig ses som en ytterligare kränkning och utgöra ett brott.

– Det är hemskt, och det är uppenbart att de som har tagit de här bilderna måste ha begått någon typ av brott, något förtalsbrott, grovt förtal eller liknande, säger Nils Pålbrant, rådman vid Uppsala tingsrätt.

Kan vara brottsligt att sprida

Han nämner även andra exempel på våldsbrott som filmats, bland annat kidnappningen av den kände artisten Nils ”Einar” Grönberg.

Sven Granath, kriminolog på Stockholms universitet, säger att fenomenet i sig inte är något nytt och beskriver det som en form av ”troféskapande”.

En studie från i fjol från Brottsförebyggande rådet, Brå, som rör polisanmälda brott mot barn 7-15 år, kom fram till att en större andel brott mot flickor dokumenterades jämfört med mot pojkar.

Det kan även innebära ett brott att sprida vidare materialet.

– Vissa saker är inte lämpliga att sprida. Det är synd att människor inte gör en bättre konsekvensanalys av det man skickar vidare, säger Kent Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet