Emilia hittades livlös i Landskrona den 23 juli. Sju minderåriga misstänks på olika sätt vara inblandade. En av dem är en 15-årig flicka som nu suttit häktad i tre månader och som nyligen omhäktades.
– Jag tycker att det är olyckligt att det tar längre tid. Hon har varit häktad sedan den 26 juli. Det är en lång tid och hon mår naturligtvis inte bra utav den här isoleringen som det innebär att vara häktad, säger 15-åringens advokat Maria Stål Lindgren.
För drygt tre år sedan trädde en ny häkteslag för minderåriga i kraft. Sedan dess ska en person under 18 år inte sitta häktad längre än tre månader om det inte finns synnerliga skäl.
Barn i häkte – ökat kraftigt
Men häktestiden för minderåriga har inte minskat – den har ökat.
Fram till den första oktober i år har 338 barn suttit häktade. Av dem har 105 befunnit sig längre än tre månader i häktet. Det är en fyrdubbling sedan 2021 när den nya lagen trädde i kraft.
– Barn och unga som frihetsberövas måste få stöd att lämna det kriminella livet. Långa häktningstider är skadliga för barnet, kränker deras rättigheter och försvårar för barnen att få den vård och utbildning de behöver för att inte fastna i kriminalitet. De långa häktningstiderna i Sverige sticker ut ur ett internationellt perspektiv, säger Juno Blom, Barnombudsman.
Åklagaren i Emilia-fallet: Är motiverat
Men kammaråklagare Pernilla Nilsson som leder utredningen av mordet på Emilia menar att hon behöver ta hänsyn till flera aspekter och att det Landskronafallet är motiverat.
– Jag måste tänka på om det är proportionerligt att den unge ska frihetsberövas genom häktning i förhållande till dennes ålder. Sen måste jag också tänka på om det kan anordnas en betryggande övervakning på annat sätt och då är det exempelvis att den unge omhändertas av sociala myndigheter, säger hon.
Lunds tingsrätt har förlängt häktestiden för 15-åringen till den 8 november.
Förutom 15-åringen är en 13-årig flicka misstänkt för mordet och fem unga personer misstänks för medhjälp till grov misshandel. Tidigare var även en misstänkt person misstänkt för skyddande av brottsling men den har nu avskrivits från utredningen.
Barn i häkte
2021: 160 (27)
2022: 194 (30)
2023: 335 (89)
2024: 338 (105)
Siffrorna avser personer som sitter i svenskt häkte och som vid första häktesdagen var under 18 år. I parentes visas hur många som har suttit längre än tre månader. Notera att för 2024 gäller siffror för årets första nio månader.
Källa: Kriminalvården
En person under 18 år ska endast hållas häktad i tre månader i sträck, efter ett riksdagsbeslut som trädde i kraft den 1 juli 2021. Tiden får dock överskridas om det bedöms finnas synnerliga skäl. Exempel på sådana skäl kan vara att det rör sig om organiserad brottslighet, att brottet är svårutrett och att det rör sig om väldigt allvarliga brott med högt straffvärde.
Källa: Riksdagen.se och Barnombudsmannen.se