Kristianstad kommun anklagas av en visselblåsare för att försöka mörka misstag som gjorts i samband med 14-åriga Emilias död. Foto: SVT/Privat

Mordet på Emilia: Socialtjänsten i Kristianstad anklagas för att mörka misstag

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Emilia som mördades i Landskrona i augusti borde ha varit fortsatt placerad på ett HVB-hem. Det menar en anonym visselblåsare i Kristianstads kommun som i en anmälan till Ivo säger att kommunen vägrar utreda sina misstag av rädsla för dålig publicitet. Något som kommunen menar inte stämmer.

Emilia var omhändertagen under stora delar av sin uppväxt. Hon bodde i olika familjehem och var också placerad på SiS- och HVB-hem. Det var på ett SiS-hem som hon lärde känna flickorna som nu är misstänkta för att ha mördat henne.

När Emilia dog pågick en utredning om var hon skulle bo och under den tiden var hon placerad hos sin mamma. Under utredningen kom det fram att hon borde bo antingen i familjehem eller på ett HVB-hem eftersom hon behövde mer stöd och behandling.

Mord på flicka i Landskrona

”Vill tysta ner”

I sin anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, säger den anonyma visselblåsaren, som själv säger sig jobba inom Kristianstads kommun, att hanteringen av fallet borde Lex Sarah-anmälas. Men att kommunen inte vill göra en anmälan:

– De vill tysta ner det som har hänt för att man är rädd att media får tag på en eventuell Lex Sarah, står det i Ivo:s sammanfattning av anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) bekräftar för SVT Nyheter att de har påbörjat en granskning även om de inte kan gå in på detaljer i det aktuella fallet.

– Just nu håller vi på att samla in dokumentation om hur kommunen har behandlat den här situationen och beslut har fattats, säger Olle Romlin som är pressekreterare på Ivo.

Kommunen tillbakavisar kritik

Ann Christine Bjerrehus, verksamhetschef på Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstads kommun, står fast vid att förvaltningen inte funnit någon grund till en Lex Sarah-anmälning.

– Vi har tittat igenom ärendet och gjort bedömningen att vi inte hade några missförhållanden i det, säger hon.

Hon tillbakavisar också påståendet om att socialtjänsten tystar ned eventuella omständigheter i fallet.

– Lex Sarah-utredningar rapporteras hela tiden i förvaltningen. Det tystar vi inte ned utan vi lär oss av det vi hittar, och de brister vi hittar, säger Ann Christine Bjerrehus.

Den gamla järnvägsstationen i Landskrona där flickan hittades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning – på 60 sekunder. Foto: Joel Sund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet