• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län. Ett omfattande snöoväder har lett till flera stora trafikolyckor på kort tid och det skapar en stor belastning på sjukvården. Region Uppsala uppmanar därför allmänheten att undvika att ge sig ut i trafiken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

15-åringen riskerar att dömas till fyra års sluten ungdomsvård som åklagaren yrkat på. På bilden syns familjens målsägandebiträde, Angelika Lesniewicz. Hon anser att fyra års sluten ungdomsvård är otillräckligt. Foto: Simon Melin/SVT

Misstänkt 15-åring fortsatt häktad – dom meddelas nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått sju månader sedan 14-åriga Emilia mördades i Landskrona. Två flickor misstänks och tingsrätten har nu beslutat att den äldre ska sitta kvar i häkte till dom meddelas.

Förra veckan kom beskedet: 15-åringen led inte en allvarlig psykisk störning vid mordet på 14-åriga Emilia i Landskrona eller vid den rättspsykiatriska undersökningen. Hon kan därför dömas till fängelse men det är mycket ovanligt för en 15-åring.

Det var slutet på juli förra året som Emilia mördades vid den gamla järnvägsstationen i Landskrona. Två tonårstjejer, 13 och 15 år, misstänks för mordet och sedan slutet på förra året har rättegången pågått vid Lunds tingsrätt.

Mord på flicka i Landskrona

För drygt en månad sedan meddelade åklagare Pernilla Nilsson vad hon ansåg var en lämplig påföljd: Fyra års sluten ungdomsvård.

Otillräckligt tyckte familjens målsägandebiträde, Angelika Lesniewicz, som istället vill se fängelse.

– Den påföljd som sluten ungdomsvård medför tycker jag inte är tillräckligt ingripande med hänsyn till brottets karaktär och jag har bett tingsrätten ta ställning till det och döma ut ett fängelsestraff, har hon tidigare sagt till SVT.

Besked ges nästa vecka

På fredagen beslutade Lunds tingsrätt att flickan ska vara fortsatt häktad till domen meddelas eftersom det finns risk att hon exempelvis undanröjer bevis, försvårar utredningen eller avviker.

I slutändan är det en domare och tre nämndemän som avgör om ett brott har ägt rum och viken påföljd som är lämplig. Även 13-åringen skuld kommer provas i domstolen, däremot är hon för ung för att dömas till något straff.

Båda flickorna har erkänt grov misshandel men förnekat att de hade uppsåt att döda 14-åriga Emilia den ödesdigra sommarkvällen i juli.

Nästa vecka, fredagen den 21 februari får alla parter svaret. Då kommer tingsrätten meddela dom.

Det här är bevistalan?

Den som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till någon påföljd. I vissa fall kan polis eller åklagare ändå genomföra en utredning för att utreda vad som har hänt och ge socialtjänsten underlag för att kunna sätta in stöd- eller vårdinsatser.

Vid särskilt allvarliga brott kan åklagaren begära att domstol prövar skuldfrågan genom så kallad bevistalan. Detta görs bara när åklagaren bedömer att det går att bevisa att personen begått brottet.

Domstolen kommer då att ta ställning till om den unga personen begått brottet eller inte, men kommer inte att döma ut någon påföljd.

Lagen ändrades den första juli 2023. Tidigare var det socialtjänsten som begärde att en domstol prövar skuldfrågan.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på flicka i Landskrona

Mer i ämnet