• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av tumlarna som följde med forskarteamets båt. Foto: Per Carlsson

Nu ska Kullabergstumlarnas okända liv studeras

Uppdaterad
Publicerad

De har inga naturliga fiender. Ändå är tumlarna utrotninghotade i Östersjön. Ett forskarlag försöker nu kartlägga deras liv vid vattnen kring det tumlartäta Kullaberg.

Okunskapen är stor om detta huvudsakligen nattaktiva däggdjur.

– Man ser ryggen när de kommer upp och en trekantig fena, men vi vet väldigt lite om deras liv under ytan, säger doktoranden Johanna Stedt.

Tumlarnas rörelser studeras

Hon och hennes handledare Per Carlsson kör ut till Kullabergsvattnen en gång på dagen och en gång på natten.

– När vi stänger av motorn och ligger stilla på natten så kommer de väldigt nära båten och det verkar som om de undersöker vad vi håller på med, säger Per Carlsson.

– Spännande är också att de är mest aktiva när det är fullmåne, säger Johanna Stedt.

För att se vad som styr tumlarnas rörelser studeras hela näringskedjan från plankton till tumlare. 

– Vi försöker se kopplingen från plankton till fisk och till tumlare. Och då tänker vi oss att det är deras föda som styr hur de rör sig men det vet vi inte, säger Johanna Stedt.

Fiske och buller ett hot

Till sin hjälp har de två tumlardetektorer på botten och en drönare i luften.

– Vi kan studera hur de förhåller sig till varandra för att se om de kanske till och med samarbetar när de jagar, säger Johanna Stedt.

Från västkusten ner till de danska vattnen finns 30 000 tumlare. Men i Östersjön finns bara 400 till 500 kvar och där är hotet akut.

– De har inga naturliga fiender, det är bara vi människor som hotar genom undervattensbuller från båtar, vindkraftparker men också att de fastnar stormaskiga garn och drunknar, säger Johanna Stedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.