Lennart Sjöstrand står på trappan utanför sin ytterdörr till villan i Ängelholm. Exakt där låg flickan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart och hans fru Britt skulle gärna vilja träffa flickan och mannen som hjälpte henne, men än så länge har de inte haft någon kontakt. Hör mer om händelsen i videon. Foto: Erik Danielsson/SVT

Knivattacken i Ängelholm: Knivskurna flickan låg utanför Lennarts dörr

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen börjar rättegången mot den kvinna som erkänt att det var hon som knivhögg en tioårig flicka i Ängelholm. Lennart Sjöstrand bor precis intill platsen där det hände och kommer sent glömma den där kvällen i mitten av juni.

Klockan hade precis passerat 17 den soliga junikvällen. Lennart Sjöstrand och hans hustru Britt hade precis ätit färdigt sin mat i trädgården och återvänt in i huset i centrala Ängelholm. Lyckligtvis, reflekterar Lennart i efterhand, eftersom de annars kanske inte hade hört dörrklockan som ringde just då.

När Lennart öppnade möttes han av en man med en blodig tioårig flicka i famnen och Britt larmade genast 112 och plockade fram handdukar att pressa mot såren.

Ängelholmsdådet

– Jag har ont sa hon, berättar Lennart Sjöstrand.

Gärningsperson hittades med kniv i väskan

Flickan hade blivit knivskuren i ryggen ett stenkast från paret Sjöstrands hus. Det var den femte oprovocerade attacken mot flickor i Ängelholm inom loppet av två veckor.

Polisen letade efter en kvinnlig gärningsperson och bara ungefär tjugo minuter efter att det ringt på Lennarts dörr kunde en misstänkt person gripas. Kvinnan nekade inledningsvis till brott men en blodig kniv kunde hittas i hennes tygväska. Efter mötet med flickan hade hon gått och handlat i en matbutik.

Erkänner attackerna

På tisdagen börjar rättegången mot kvinnan, som är åtalad för mordförsök efter knivattacken och misshandel respektive grov misshandel för överfallen av de fyra flickorna.

Hon har erkänt att det är hon som ligger bakom fyra av attackerna, däribland knivskärningen, men håller inte med om att det borde klassas som mordförsök. En utredning har konstaterat att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning.

Vill hylla hjälten

På Helsingborgs lasarett lyckades kirurger rädda flickans liv. Lennart och Britt vill hylla den man som hittade flickan och tog henne till deras hus så de kunde larma.

– Om han räddade hennes liv är ju det fantastiskt, det var rätt man på rätt plats, säger Lennart Sjöstrand.

Hör Lennart berätta om hur det gick till när flickan räddades i klippet ovan.

Knivattacken i Ängelholm den 12 juni – minut för minut

16:57 Flickan ses på en övervakningskamera strax före en gångtunnel. Hon är på väg hem.

17:03 Kvinnan fångas av samma kamera men är på väg åt andra hållet. Här har attacken troligen precis skett.

17:06 Britt Sjöstrand larmar 112.

17:08 Kvinnan syns på övervakningsfilm när hon går in i en mataffär för att handla.

17:10 Ambulansen kommer fram och kör ganska omgående igen.

17:27 Kvinnan grips utanför sitt hem. I hennes tygväska hittas en kniv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholmsdådet

Mer i ämnet