Migrationsverket. Foto: Marcus Ericsson/TT

Detta är ebo-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Ebo-lagen, eller lagen om eget boende, ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag. Men efter den 1 januari 2020 har 32 kommuner möjlighet att göra undantag i lagen.

Syftet med lagändringen som trädde i kraft vid årsskiftet är att minska segregationen. Nya lagen ger ett antal kommuner i landet – som haft högt tryck av asylsökande  – möjlighet att välja områden i kommunen som ska vara undantag från ebo.

En asylsökande som självmant väljer att bosätta sig i något av dessa undantagsområden förlorar möjligheten till statliga och kommunala bidrag.

Debatten om EBO

På så sätt ska en asylsökande motiveras att bosätta sig på andra platser och med större geografisk spridning.

Men flera kommuner har flaggat för att de kommer undanta hela kommunen från lagen. Det innebär att en asylsökande enbart kommer kunna bosätta sig i kommunen med bidrag om Migrationsverket anvisar dem dit.

Lagen om eget boende infördes 1994 av en borgerlig regering. Lagen har länge kritiserats av flera partier och den nu aktuella lagändringen är en följd av januariavtalet.

De nya reglerna trädde i kraft 1 januari, men börjar gälla 1 juli 2020. De asylsökande som redan bosatt sig påverkas inte då lagen inte är retroaktiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet