– Vi tror inte på att peka ut områden i staden och även om vi pekat ut vissa delar så öppnar det upp att skriva sig på ett ställe i staden och bo på ett annat, säger Richard Lundberg (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande.
Det är lagen om eget boende, ebo-lagen, som förändrats.
Nya lagen ger ett antal kommuner i landet – som haft högt tryck av asylsökande – möjlighet att välja områden i kommunen som ska vara undantag från ebo.
Att Helsingborg kommer ansöka om att hela kommunen ska vara undantaget innebär i praktiken att enbart asylsökande som anvisats till kommunen av Migrationsverket har rätt till statliga och kommunala bidrag. Inte de som självmant valt att bosätta sig i staden.
Påverkar majoriteten av de asylsökande
Enligt Richard Lundberg är i nuläget bara en av tio asylsökande i Helsingborg anvisade till staden – övriga har flyttat hit på eget bevåg.
– Detta är inte ett ekonomiskt beslut utan det handlar om att vi vill ge bättre möjlighet till integration till de som kommer till oss.
Betyder det att Helsingborg inte klarat av att integrera de som kommit hit?
– Det är självklart så att tar du en oproportioneligt stor andel av den migration som kommit till Sverige, framförallt de senaste fem åren men också de senaste 25 åren, så blir det svårare att integrera personer på ett framgångsrikt och långsiktigt sätt.
Finns ett brett politiskt stöd
Förslaget ska nu klubbas i arbetsmarknadsnämnden för att sedan gå upp i kommunfullmäktige – där det finns ett brett politiskt stöd.
– Det finns goda förutsättningar att få genom detta. Alliansen är inte ensamma att se problemen som det inneburit med ebo-lagstiftningen, säger Richard Lundberg (M).
Socialdemokraterna i Helsingborg är ett av partierna som stöder förslaget.
– Vi behöver undanta hela kommunen, annars är risken att man bara flyttar runt problemet, säger kommunalrådet Jan Björklund (S).
Ebo
Lagen om eget boende, ebo-lagen, infördes 1994 av en borgerlig regering. Lagen, som fått kritik från flera politiska partier, har inneburit att en asylsökande kunnat välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden och istället ordna sitt boende på egen hand, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.
De nya reglerna som infördes 1 januari, men börjar gälla 1 juli 2020, innebär att den som söker asyl kan förlora sin rätt till statliga och kommunala bidrag om den sökande bosätter sig på annan plats än den Migrationsverket anvisat och som kommunen anmält som undantag från ebo.