En äldre man från Perstorp kördes hem från korttidsboendet utan att anhöriga eller gode mannen fick veta något. Foto: TT/SVT

Döende pappa kördes hem utan att någon fick veta

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Lindbergs pappa var dödssjuk och vårdades på kommunens korttidsboende i Perstorp. 

Men utan att meddela vare sig anhöriga eller gode man skickades han hem – och där dog han ensam några timmar senare.

– Det är ingen som ska stå ut med detta, inte dö på detta viset, och ingen anhörig som ska få lov att känna att deras anhöriga dött på detta viset, säger Cecilia Lindberg.

Kommunen har anmält sig själv enligt lex Sarah och utesluter inte att det även kan bli en lex Maria-anmälan.

Äldreomsorgen i Perstorp

Cecilia Lindbergs och Per Fritz pappa dog för en dryg vecka sedan. Sorgen kantas av ilska. Inte nog med att de förlorat sin far – han dog ensam i sitt hem utan den tillsyn och den vård han skulle haft.

– Jag är fortfarande chockad, jag är förbannad, besviken över det hela, över vården och omhändertagandet av vår far, säger Per Fritz.

Skjutsades hem till midsommar

Deras pappa var döende och vårdades av Perstorps kommun på ett korttidsboende.

Cecilia Lindberg blev uppringd en vecka före midsommar om att deras pappa ville åka hem och hon bjöds in till ett samtal, men hon kunde inte ta ledigt från sitt jobb just då. Men efter mötet hon inte kunnat delta i fick hon beskedet att han skulle få åka hem – men inte när.

Till midsommarhelgen skjutsades han hem av hemtjänsten, i rullstol fastän han varit sängliggande en längre tid. Han skjutsades hem utan vare sig hans barns eller gode mans vetskap. Och utan att planera för vilken vård han behövde hemma.

Larmade själv hemtjänsten

Mitt i natten väcktes Cecilia Lindberg av telefonen. Hennes pappa kräktes blod och Cecilia Lindberg fick bestämma om han skulle skickas till sjukhuset. Det ville hon förstås.

– Sen fick vi ett telefonsamtal från sjukhuset vid fyra, han har då gått bort på grund av kraftiga blödningar från munnen. Vad vi sen fick reda på var att det har brustit i kommunikationen till dem som jobbade natt, de visste inte om att min pappa hade kommit hem, säger Cecilia Lindberg.

Hemtjänsten gjorde sitt sista besök hos deras pappa klockan 20 på kvällen. Vid midnatt larmade han, mirakulöst säger Cecilia Lindberg, eftersom han knappt kunde röra sig.

– När han larmade blev personalen chockad, ”är han hemma?”, berättar Cecilia Lindberg att hon fått höra.

Cecilia Lindberg begärde, och fick, ett möte med några av de ansvariga i kommunen, men hon och hennes bror är långt ifrån nöjd med svaren de fick.

Kommunen: Finns brister i kommunikationen

Nu har kommunen anmält sig själv enligt lex Sarah, men man utesluter inte att det även kan bli en lex Maria-anmälan.

– Det vi identifierat så här långt och skrivit med i lex Sarah-anmälan är att det finns brister i kommunikationen. Mellan kvälls- och nattpersonalen har informationen inte nått fram hela vägen, säger Anders Ivarsson, områdeschef för Perstorps hemtjänst.

Kommunen har valt att ta in en utomstående konsult att sköta utredningen.

– Vi ser över organisationen och det kan innebära att det kan handla om arbetsrättsliga åtgärder, vi håller alla dörrar öppna, säger Peter Hansson, utvecklingsledare inom Perstorps äldromsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldreomsorgen i Perstorp

Mer i ämnet